Privacy en databeveiliging staan laag op het prioriteitenlijstje van HR-afdelingen. Zo is bijna een op de tien HR-medewerkers zich niet bewust van de grotere rol die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) sinds de invoering van de meldplicht datalekken is gaan spelen binnen HR. Voor 2018 verwachten HR-professionals zelfs dat de onderwerpen nog minder prioriteit zullen krijgen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR Trends 2017-2018’.  Dit jaar was er speciale aandacht voor privacy en databeveiliging in verband met de per 1 januari 2016 ingevoerde aanpassing van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp)*. 

Wanneer er wordt gekeken naar het belang dat HR-medewerkers in vergelijking met andere thema’s hechten aan privacy en databeveiliging, blijkt het onderwerp ook behoorlijk laag op de prioriteitenlijst te staan. Op een lijst met 24 thema’s komt privacy en databeveiliging dit jaar niet hoger dan de 16de plaats en gekeken naar de verwachting voor 2018 eindigt het thema zelfs nog twee plekken lager.

Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot toont zich bezorgd over de resultaten: “HR-afdelingen beschikken over zeer gevoelige personeelsinformatie. Juist zij zouden daarom als een van de eersten in de organisatie op de hoogte moeten zijn van nieuwe privacy- en datawetgeving en daar direct naar moeten handelen. Daarbij is het verontrustend dat privacy en databeveiliging naar verwachting ook in 2018 niet stijgt op het prioriteitenlijstje, aangezien op 25 mei 2018 de Europese privacyrichtlijn van kracht wordt.”  

Alles bij de bron; Consultancy


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha