Na zwaar weer is het epd alsnog gered. Via een achterdeur is het, na de blokkade van eind vorig jaar door de Eerste Kamer, gewoon weer bij alle Nederlanders naar binnen geloodst. De overheid heeft, wellicht om nog een beetje het gevoel te hebben dat de 350 miljoen in het epd geïnvesteerde euro’s niet waren weggegooid, het volledige epd overgedaan aan een aantal private partijen, waaronder de zorgverzekeraars.

Het 'epd nieuwe stijl' is bijna iedere dag in het nieuws, waarbij met name de veiligheid van de gegevens het moet ontgelden. Veel mensen, waaronder zorgverleners zélf, vinden het namelijk moeilijk te geloven dat de ruim tweehonderdduizend zorgverleners die straks toegang hebben tot de dossiers daar geheel veilig en verantwoord mee om zullen gaan. Ze veronderstellen dat er allicht eens iemand zijn of haar pas kwijtraakt of, erger nog, met kwade bedoelingen dossiers gaat bekijken waarin hij of zij niets heeft te zoeken.

Zonder dat je je dit realiseert, zijn er veel vertrouwelijke gegevens over jou en je familie die, als iemand even niet oplet, niet door ruim tweehonderdduizend mensen kunnen worden ingezien, maar door bijna 2,5 miljard. Steeds meer zorgverleners staan namelijk te trappelen om jouw gegevens via internet te delen. Niet alleen in noodgevallen, zoals bij het epd, maar gewoon dagelijks, in het kader van je behandeling, nazorg, of gewoon informatie over je volgende afspraak. En, als de beveiliging niet 100 procent op orde is, met alle internetgebruikers wereldwijd. De cliënten- en patiëntenportalen van GGZ-instellingen, verpleeginstellingen en ziekenhuizen schieten namelijk inmiddels als paddenstoelen uit de grond. Vaak zonder wettelijk kader en zonder uitgebreide voorlichting aan patiënten en cliënten.

Weet je eigenlijk welke accounts, zonder dat je het weet, al door zorgverleners voor je zijn aangemaakt? Waar in de 'cloud' zwerft informatie die je liever voor jezelf wilt houden eigenlijk allemaal rond?

Alles bij de bron; Computable


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha