Beveiligingscamera's, mobiele telefoons en cashloos betalen. Het is allemaal bijna niet meer weg te denken uit ons leven. We zijn eraan gewend en het maakt veel dingen een stuk eenvoudiger dan vroeger. Maar door al deze digitale snufjes laten we ook overal data achter.

Zonder dat je het door had, heb je tijdens een middagje shoppen enorm veel informatie over jezelf achtergelaten. In de winkelstraat ben je namelijk gefilmd door bewakingscamera's met gezichtsherkenning, je betaling is geregistreerd door je bank en ANPR-camera's boven de snelweg hebben je kenteken vastgelegd. Oh ja, allerlei apps op je telefoon hielden al die tijd ook nog je locatie in de gaten.

Ben jij je bewust van alle digitale sporen die je achterlaat? Veel mensen zijn daar in ieder geval niet zo mee bezig. Als je inzoomt op alle systemen die jou in de gaten houden, zijn ze ook allemaal best wel uit te leggen. Ze hebben allemaal een functie, maken het leven net even wat makkelijker of helpen de politie bij het opsporen van criminelen. Veiligheid voor alles toch? Maar wat zijn eigenlijk de risico's van alle informatie die je ongemerkt deelt met overheidsinstanties? Zijn we op weg om een controlestaat te worden?

Alles bij de bron; Dit [lekker lang lezen artikel]