Onbewust strooien we dagelijks met persoonlijke data. Je zoekopdracht op google wordt geregistreerd, evenals likes op Facebook. De Nationale Verjaardagskalender van Utrechtse organisatie SETUP wil dat mensen zich daar bewust van worden.

Tijdens zes hackatons, bijeenkomsten die in dit geval draaien om het verzamelenvan informatie, stuitte SETUP op namen, adressen en verjaardagen van bijna een miljoen nederlanders. Die gegevens komen samen in De Nationale Verjaardagskalender. Eén voorbeeld van een website die veel data heeft opgeleverd, is schoolbank.nl. Bijsterbosch benadrukt dat ze niet op de site hebben ingebroken, maar slechts hebben binnengehaald wat toch al openbaar was. “We schrokken er zelf van hoe makkelijk dat allemaal ging. De beveiliging was zo slecht dat we in een klap de jackpot te pakken hadden”, zegt ze. Het gaat dan om voor- en achternaam, geboortejaar, woonplaats en de plaats waar iemand op school heeft gezeten. “Dan weet je het opleidingsniveau en daar kun je al heel veel aflezen”, verklaart Bijsterbosch.

Maar wat doe je met de data van al die Nederlanders? Openbaar maken kan niet, dus schakelt SETUP de hulp van theatermakers Ingrid Govers en Margit Odems in. De voorstelling gaat op tour door de provincie Utrecht. De discussie over de grote hoeveelheid opgeslagen data moet door meer mensen worden gevoerd. Bijsterbosch: “Natuurlijk zitten er ook goede kanten aan het verzamelen van data, maar wij willen dat een breed publiek snapt waar dit over gaat.”

Alles bij de bron; StadsbladUtrechtSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!