Aanbiedingen op maat voor elke klant (en grondige kennis van diezelfde klant), het is de ‘heilige graal’ voor supermarktketen Albert Heijn. Het kostte het bedrijf vijftien jaar en een nieuwe Bonuskaart - nu een jaar in omloop - om de klant persoonlijke aanbiedingen te kunnen doen. En dat terwijl de supermarkt al in de jaren negentig wist hoe het moest. Wat ging er mis?..

...Uiteindelijk zat een ernstig vervuilde database (‘corrupt’ in jargon) het gebruik van de data en de personalisering van de aanbiedingen in de weg. Onder andere doordat klanten onderling Bonuskaarten uitwisselden, konden er geen zinnige uitspraken meer worden gedaan over iemands aankoopgeschiedenis.

Albert Heijn schoof de personalisering van de Bonuskaart op de lange baan. Ook kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) speelde daarbij een rol. Het College oordeelde dat de supermarkt de klant onvoldoende had geïnformeerd over de registratie van persoonsgegevens. Pas vorig jaar waagde het supermarktconcern een nieuwe poging. Daarvoor moest afscheid genomen worden van de vervuilde database...

...Albert Heijn doet er alles aan om de nieuwe database schoon te houden. Zo krijgt iedere klant nog maar één Bonuskaart.

Daarnaast mogen kassamedewerkers hun eigen Bonuskaart niet meer scannen als de klant die vergeten is. In plaats daarvan gebruiken ze een zogeheten ‘masterbonuskaart’. Die gegevens worden weggeschreven uit de database. Grote kans dus dat het Albert Heijn dit keer wél lukt.

Alles bij de bron; NRCQ

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha