Aan het stemmen via internet zitten nog te veel risico's. Het plan van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om burgers via internet te laten stemmen bij een lokaal referendum, is daarom 'dom' en moet hij 'echt niet doen'. Dat zegt Ronald Prins, voorzitter van de deskundigengroep Elektronisch Stemmen. Op verzoek van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) deed een deskundigengroep het afgelopen jaar verder onderzoek naar de veiligste digitale stemmethode, het stemmen via stemprinter en stemmenteller. Prins was voorzitter van die groep. Hij snapt de gedachte achter het plan van Aboutaleb. 'Het idee is waarschijnlijk: DigiD is veilig, waarom kunnen we dat niet gebruiken?'

Maar zo simpel is het niet, vertelt Prins. Ten eerste: het is gewoon niet veilig, ook al beweert Aboutaleb van wel. Er is het risico van kwaadaardige software op computers van bewoners, met een DDOS-aanval kan het stemproces gefrustreerd worden of de hele stemprocedure kan gemanipuleerd worden door digitale aanvallers. Dan is er het meer principiële punt. Een computer thuis geeft niet de privacy van een stemhokje. Er is daardoor geen zicht op de omstandigheden waarop een stem is uitgebracht. Bovendien kunnen familieleden invloed uitoefenen op de stemvrijheid. 

Tot slot noemt Prins de controle achteraf als belangrijk risico. 'Het lijkt zo magisch: een computer die een exact getal geeft over de uitslag. Maar hoe ga je vaststellen of het wel correct is gegaan?' Als er geen papier is, is het lastig zoeken. Dat is de reden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken kijkt naar mogelijkheden voor een stemprinter met een stemmenteller. 

Het plan van Aboutaleb is daarom verkeerd en ondermijnend voor de democratie zegt Prins. 'Het is een verkeerd signaal. Het is niet te garanderen dat het veilig is.' De gemeente Rotterdam kon maandag niet toelichten hoe zij garandeert dat stemmen via internet veilig is.

Alles bij de bron; Volkskrant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha