Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft mogelijk de wet overtreden door sinds 2008 zonder wettelijke basis databanken te koppelen en te analyseren om belasting- en uitkeringsfraude op te sporen. Dat gebeurde met een programma genaamd Black Box. Pas afgelopen jaar werd de werking van het programma, dat ondertussen SyRI heet (Systeem Risico-Indicatie) in een wet vastgelegd.

De woordvoerder van het ministerie bevestigt dat er de afgelopen jaren “zonder wettelijke basis” werd “geoefend”, maar benadrukt dat het College Bescherming Persoonsgegevens toezicht hield op dit programma.

Het College weerspreekt overigens dat zij toezicht hield. Wel heeft het in 2007 en 2010 onderzoek gedaan naar het koppelen van databestanden onder regie van Sociale Zaken. Beide keren constateerde het College strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens, waarna de overheid zijn werkwijze aanpaste.

De Leidse hoogleraar recht en de informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne betwijfelt of het programma, vanwege “de afwezigheid van een solide wettelijke regeling”, bij de rechter overeind zou blijven. Volgens hem mag er niet zonder meer op zo’n grote schaal gegevens van onschuldige burgers worden verzameld of verwerkt, zeker niet zonder onafhankelijke rechterlijke of bestuurlijke toetsing, die in de wet ontbreekt.  „Het feit dat er pas nu daarvoor een wet is gemaakt, doet al vermoeden dat die grondslag ontbrak. Dat vermoeden wordt nu versterkt als je ziet dat het College tot twee keer toe onrechtmatigheden constateerde.”

Alles bij de bronnen; NRC & NRCNext [Thnx-2-Niek]

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha