Vanaf 1 januari 2015 worden de slimme energiemeters, die via internet met de energieleverancier communiceren, breed ingevoerd. Daartoe heeft het kabinet besloten. Voor 2020 krijgen alle huishoudens een slimme meter aangeboden van hun energiemaatschappij, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn de energiemaatschappijen daar klaar voor.

Wie geen slimme energiemeter wil, kan overigens nog steeds weigeren. Tot dus toe gebeurt dat slechts mondjesmaat: 1,7 procent van de 600.000 huishoudens die in de afgelopen twee jaar een slimme meter kreeg aangeboden, weigerde. Bij 0,6 procent van de meters werd het op afstand lezen uitgezet, waardoor de meter als een normale meter fungeert.

Marktwaakhond Autoriteit Consument en Markt ziet graag dat de kastjes nuttiger worden voor consumenten en pleit voor een beter aanbod van 'energiebesparingsdiensten', waarbij burgers in realtime inzicht krijgen in hun energieverbruik en tips krijgen voor energiebesparingen. 

Ook vindt de ACM het belangrijk dat burgers goed geïnformeerd zijn over de privacyrechten die ze hebben bij het gebruik van de slimme meter. Als iemand ervoor kiest om zijn energiemeter in realtime op afstand te laten uitlezen om zijn energieverbruik te monitoren, dan moet hij eerst goed voorgelicht zijn over de privacygevolgen daarvan, stelt de marktwaakhond. 

Het kabinet heeft wel besloten om de 'kill switch' uit de energiemeters te verwijderen. Die zou het mogelijk moeten maken voor energiebedrijven om een energiemeter op afstand uit te schakelen, maar volgens het kabinet is er een te groot risico dat hackers de functionaliteit zullen misbruiken.

Alles bij de bron; Tweakers

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha