De Nederlandse overheid heeft wel zelf metadata van de uitgelekte 1,8 miljoen telefoongesprekken vergaard. Zelfs in opdracht van de NSA. Dat schrijven de ministers Plasterk en Hennis-Plasschaert aan de Tweede Kamer.

De piek van 1,8 miljoen onderschepte telefoongesprekken kwam aan het licht via het Duitse weekblad Der Spiegel. In eerste instantie werd gedacht aan telefoonverkeer tussen Nederland en de Verenigde Staten. Maar dat klopte niet volgens de twee ministers.

De cijfers kwamen nog een keer terug toen Plasterk zijn 'bevestigingsbriefje' toonde in een interview met Nieuwsuur. "Deze 1,8 miljoen gesprekken zijn niet door de Nederlandse inlichtingendienst verzameld en dus ook niet verstrekt aan de NSA", zei hij destijds. "Wij wisten dat niet." Als Plasterk het antwoord toen echt niet wist, is dat kwalijk. De minister weet dan blijkbaar niet wat er in zijn eigen organisaties gebeurt. Als hij het wel wist, heeft hij destijds de Kamer voorgelogen.

Politieke partijen reageren met ontsteltenis op de onthulling door minister Plasterk. De SP vraagt zich af of de bewindsman nog wel kan aanblijven, D66 wil een parlementaire enquête.

De PvdA heeft een opmerkelijke vlucht naar voren bedacht. Dat Ronald Plasterk (PvdA) de Kamer onjuist heeft geinformeerd en precies het tegenovergestelde zei als de waarheid ligt niet aan Plasterk, maar aan Snowden. ”We zijn destijds op het verkeerde been gezet door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Op die berichten heeft Plasterk gereageerd, ” zegt PvdA-kamerlid Jeroen Recourt tegen RTL. Recourt voegt er wel aan toe dat Plasterk ’wat uit te leggen heeft’. 

Tegen Plasterk is trouwens al een rechtszaak in voorbereiding over de handelswijze van de inlichtingendiensten. Bij die rechtszaak zou de nu gepubliceerde informatie volgens defensie-minister Hennis-Plasschaert ter sprake komen. “Als je het daar doet, moet je het ook in het publieke debat doen”, vindt de minister. Een van de partijen in die rechtszaak is de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maar ook de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten en diverse burger-initiatieven bij de rechtszaak tegen Plasterk betrokken. 

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt de onthullingen van vandaag een kleine, eerste overwinning in dat proces. “Het is goed dat het gedrag van de AIVD en MIVD nu boven water komt. Er is des te meer reden om de aangekondigde rechtszaak voor te zetten.”

Alles bij de bronnen; VillaMedia, WelingelichtKringen, AlgDagblad, WebWereld & CompIdee


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha