Het plan van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om de reisgegevens van alle Nederlanders op te slaan is een verdere stap richting de controlemaatschappij, aldus digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De organisatie vindt dat hier tegen gevochten moet blijven worden.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat hij de “mogelijkheden om reisgegevens te kunnen gebruiken wil uitbreiden” en het gebruik van reisgegevens “nationaal wil mogelijk maken”. Opstelten liet in zijn toelichting weten dat er niet naar het motief wordt gevraagd, maar dat de overheid alleen de boekingsgegevens wil weten. In een interview met de NOS zei Opstelten verder dat in “een heleboel landen” al reisgegevens worden opgeslagen en dat hij dat in Nederland ook wil doen.

Dat opslaan is op zich niet al te moeilijk, alle luchtvaartmaatschappijen houden vanwege de eigen administratie al boekingsgegevens bij: de zogeheten Passengers Name Records (PNR). Daar is in het verleden veel over te doen geweest vanwege de deal met de Verenigde Staten om dat soort gegevens uit te wisselen.

In de Europese Unie is veel weerstand tegen het uitwisselen van gegevens over de reisbewegingen van elke burger. Het Europees Parlement wees het uitwisselen van die gegevens binnen de EU af. Daarom heeft de Europese Commissie dat gedelegeerd aan de nationale overheden.

Alles bij de bronnen; WebWereld & Security1, Security2

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha