Spionage door inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Nederland mag alleen binnen de grenzen van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 en alleen op last van de verantwoordelijke ministers.  Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag in antwoord op Kamervragen van D'66.

Het afluisteren van telefoontjes en aftappen van emailverkeer op eigen houtje door bijvoorbeeld de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is volgens Plasterk niet de bedoeling; „Het kan voorkomen dat andere landen menen dat er een goede reden is om in of vanuit Nederland inlichtingen te verzamelen. In een dergelijk geval dient het desbetreffende land een verzoek te richten tot de AIVD of de MIVD”, aldus Plasterk. „In Nederland geldt de Nederlandse wet, ook voor bondgenoten, iedere andere vorm is niet acceptabel." 

De minister wil niet ingaan op de mogelijkheid dat de NSA mogelijk al zonder toestemming in Nederland actief is. Daar kunnen volgens hem in het openbaar geen mededelingen over worden gedaan.

Bron; Nieuws & deTelegraaf

 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha