Minister Plasterk maakte zich tot nu toe totaal geen zorgen over de ongebreidelde surveillance door de Amerikaanse geheime diensten. Vorige week zei de minister nog:

Mevrouw Oosenbrug vroeg ook naar de veiligheid van de mobiele telefonie. Ik wil hier heel duidelijk in zijn: het gebruik van een open lijn is niet 100% veilig. Wanneer iemand belt met een mobiele telefoon kunnen mensen die dat willen en die de juiste spullen hebben dat gesprek afluisteren. ...

En gelijk heeft hij: vertrouwelijkheid kun je alleen garanderen door je communicatie te versleutelen. Maar los daarvan zou je er eigenlijk wel vanuit moeten kunnen gaan dat anderen niet mee luisteren. En dat de overheid je alleen maar afluistert bij een concrete verdenking van een strafbaar feit. En nu rijst de vraag: wist de minister van Binnenlandse Zaken dat de Amerikaanse geheime dienst op grote schaal het Nederlandse telefoonverkeer in de gaten houdt of zelfs afluistert? Zijn al deze onderschepte gesprekken van “keiharde Nederlandse terroristen” of misschien toch ook onschuldige burgers?

Wat denken jullie: welke vorm van surveillance door de Verenigde Staten zou door Plasterk wél onacceptabel bevonden worden?

Alles bij de bron; BoF

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha