Deskundigen hebben een manier gevonden om de peperdure gecodeerde smartphones te kraken waarmee criminelen hun mailverkeer afschermen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de beveiligde telefoons weten te decoderen van drie van de vier verdachten die op 1 februari vorig jaar in en rond de Knokkestraat in Amsterdam-West werden gearresteerd.

Dát het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een manier heeft gevonden om de versleutelde communicatie te ontcijferen uit de populaire PGP-telefoons (Pretty Good Privacy), zorgt in de onderwereld voor grote onrust. Juist omdat ze zich onbespied waanden, wisselden criminelen via hun gecodeerde telefoons vrijelijk informatie uit die ze nooit over gewone gsm's zouden versturen. In Brabant is al een verdachte van drugshandel veroordeeld mede op basis van ontcijferde e-mails uit zijn PGP-telefoon. 

PGP-smartphones zijn in spyshops en bij onlineaanbieders te koop voor ruim 1200 euro of meer. Na het vonnis in de Brabantse drugszaak haastten aanbieders van PGP-telefoons zich te melden dat de nieuwere versies níet zijn te kraken, maar of dat standpunt houdbaar is, is zeer de vraag.

Alles bij de bron; Parool


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha