1 Wat ging mis in de zaak-Els Borst? Knipsel kopie

2 Hoe vaak komt DNA níét in de databank terecht?

3 Moet een verdachte verplicht DNA afstaan?

4 Hoe vaak leidt DNA tot een spoor in een zaak?

5 Zijn zo grote zaken opgelost?

6 Hoe zorgt het NFI dat DNA-sporen niet worden verwisseld?

 

Alles bij de bron; pdfNRC betaald 

De Verenigde Staten willen voor een groot DNA-onderzoek de genetische gegevens van meer dan 1 miljoen Amerikanen verzamelen. Doel is om medische doorbraken te bereiken en medicijnen te ontwikkelen die speciaal zijn gemaakt voor één persoon.

 Het is de bedoeling dat er een databank komt waarin

...

De komende jaren moet je kiezen: wel of geen slimme energiemeter in je huis. Een energiemeter die zelf de meterstanden voor gas en elektriciteit doorgeeft aan de netbeheerder en het energiebedrijf.

Consumenten mogen de slimme energiemeter weigeren, bepaalde de Eerste Kamer in 2009. Ze kunnen het

...

De Bundes Nachrichten Dienst (BND) blijkt een zeer groot deel van het Duitse telefoonverkeer in de gaten te houden. Het gaat om 220 miljoen gesprekken per dag en dat is veel meer dan iemand voor mogelijk had gehouden. Daarbij wordt geregistreerd wie er belt, wie gebeld wordt en hoe lang het

...

Boven snelwegen in de VS hangen camera's, die doorlopend opnamen maken van de kentekens die langskomen. Op die manier is de overheid in staat om de Amerikaanse burgers te volgen op hun weg door het land.

Dit blijkt uit documenten die openbaar zijn gemaakt door de American Civil Liberties Union.

...

Het kabinet heeft de  Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV)  vorig jaar gevraagd om een advies over internetvrijheid uit te brengen. Het rapport is nu openbaar gemaakt. Eén van de aanbevelingen gaat over de opslag van burgergegevens.

De Nederlandse regering voert namelijk een beleid om

...

Een journalist slaagde er deze week in om de gegevens van een bepaald adres te verkrijgen door zich voor te doen als klant. De branche neemt dit hoog op. Hieruit blijkt immers dat het mogelijk is om onder een valse naam gegevens van anderen op te vragen. 

Lid van de Tweede Kamer voor D'66 Stientje

...

Internetprovider UPC hoeft de gegevens van abonnees die illegaal pornofilms hebben gedownload niet af te staan aan een partij die hierom vroeg, zo heeft de Amsterdamse voorzieningsrechter bepaald. De zaak was aangespannen door Belirex. Deze had UPC verzocht om de gegevens af te staan van abonnees die

...

Big Data waar persoonsgegevens uit verwijderd zijn, lijken de privacy te waarborgen. Maar er is maar weinig nodig om persoonlijke gegevens weer aan de persoon te koppelen, blijkt uit onderzoek

Een team wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge wist een bank zo

...
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Nieuwsarchief