Louise heeft vorige week een beroepszaak tegen de staat verloren; zij weigert haar vingerafdrukken in haar paspoort te laten opslaan, omdat de afdrukken naar een database voor misdaadbestrijding gaan.

 Wat mij betreft is de uitspraak een hoogtepunt - of beter gezegd een dieptepunt - in de schending

...

Google gaat Gmailgebruikers minder maar betere advertenties voorschotelen. Die worden geselecteerd op basis van leesgedrag en inhoud van mails. Gmailgebruikers die vrezen voor hun privacy schrijven zich maar beter uit. Standaard geef je Google toestemming om je mails en leesgedrag te analyseren.

De

...

Patiëntengegevens zijn onvoldoende afgeschermd tegen ‘nieuwsgierig’ zorgpersoneel, zo blijkt uit onderzoek onder de bezoekers van beurs Zorg&ICT 2011 in de Jaarbeurs Utrecht.

Volgens de geënquêteerden heeft 72% van het geautoriseerde zorgpersoneel toegang tot de gegevens van alle patiënten. Bij slechts

...

BP is een laptop verloren met de privégegevens van 13.000 slachtoffers van de olieramp die de oliemaatschappij vorig jaar veroorzaakte. De informatie bestond uit een spreadsheet met social security nummers, telefoonnummers, namen en adresgegevens en was niet versleuteld.

Lees alles bij de bron;

...

Google is veroordeeld voor privacyschending met Google Buzz. Van telecomwaakhond FTC moet de zoekgigant extra privacyregels invoeren en is het 20 jaar overgeleverd aan onafhankelijke privacy-audits. Google erkent misleidende tactieken te hebben gebruikt en privacybeloften te hebben geschonden bij de

...

De DHPA (Dutch hosting provider association) zet een systeem op waarbij leden van die brancheclub voor elkaars klanten klaarstaan in het geval dat een van die leden failliet gaat. Een dergelijke opvang zou verplicht moeten zijn, stelt voorzitter Jan Willem des Tombe van de DHPA.

Hij reageert op de

...

Zomer 2009 ging de Eerste Kamer akkoord met de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. In die wet, die van kracht werd op 1 september 2009, wordt de bewaartermijn van telecomdata én van internetgegevens gezet op 12 maanden. De Eerste Kamer deigde destijds de wet te laten struikelen over de

...

De volg-mij-niet-functie in Firefox 4 wordt inmiddels door een aantal grote uitgevers en adverteerders toegepast, zo laat Mozilla weten. 

Vandaag meldt Mozilla dat persbureau Associated Press (AP) de Do Not Track (DNT) header op meer dan 800 nieuwssites, met 175 miljoen unieke bezoekers, heeft

...

Regisseuse Suzanna Noort geeft in de drie minuten durende film 'LIFE = DATA' op een leuke manier een duidelijk beeld van hoeveel data er gedurende de dag van u wordt geregistreerd. Door het gebruik van onder andere internet op uw mobiel, Facebook en bankpas. 

LIFE = DATA is vertoond tijdens de Big

...

Keer op keer blijkt hoe overheidsdiensten en private bedrijven zich niet aan de regels houden die zijn gesteld aan bijvoorbeeld het bewaren van gegevens. Politie en justitie zijn schoolvoorbeelden van instanties die slordig omgaan met de gegevens en met de voorwaarden.

Het denken over privacy en

...

Een internationale alliantie van maatschappelijke organisaties en personen roept de Raad van Europa in een petitie op om een diepgaand onderzoek te starten naar het afnemen en opslaan van biometrische gegevens door lidstaten.

Overheden eisen in toenemende mate biometrische gegevens (met name

...

De EC wil Facebook onderwerpen aan de Europese regelgeving voor privacy. Ook moet het College Bescherming Persoonsgegevens meer macht krijgen om overtreders van die Europese regels aan te pakken.

De persoonlijke data van elke Europeaan moet beter worden beschermd, ook als die data door service

...

Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), ziet nog geen einde aan de neiging van de overheid om gegevens van burgers te verzamelen - en te gebruiken. "De overheid heeft de onlogische neiging om een databank te beginnen als er een probleem is. Het is haast een

...

Na Duitsland, Roemenië, Bulgarije en Cyprus verklaart het Tsjechische Constitutionele Hof de bewaarplicht telecomgegevens ongrondwettig. Van de vijf rechters die de verplichte opslag van het bel- en internetverkeer van iedere burger hebben getoetst aan het grondrecht op privacy, heeft geen enkele

...

De provincie Noord-Holland wil snel over op de OV-chipkaart als enige vervoerbewijs in het openbaar vervoer. Nog voor de zomervakantie wil de provincie van de strippenkaart af.

Om de strippenkaart te kunnen afschaffen, moet de provincie aan een aantal criteria voldoen van het ministerie van

...