Op 25 oktober werd er vanuit een woning in de Tussenbeeksweg in IJmuiden een laptop gestolen. Tijdens de aangifte vertelde de eigenaar dat er speciale software op de computer was geïnstalleerd, waarmee het apparaat, zodra er op internet gesurfd zou worden, getraceerd kon worden.

Woensdag 28

...
Het Kabinet gaat het downloaden van films en muziek in de komende drie jaar verbieden, ook zal het de thuiskopieheffing op cd's en dvd's afschaffen, zo blijkt uit de kabinetsreactie op de aanbevelingen van de parlementaire werkgroep auteursrechten.

Verder wordt het toezicht op...

De overheid schiet tekort in de bestrijding van cybercrime. Sterker nog, de overheid werkt die ook nog eens deels zelf in de hand door "geen paal en perk te stellen" aan de eigen informatiehonger en aan die van bedrijven. Dat concludeert hoogleraar Recht en Informatisering Corien Prins in een

...
Schiphol gaat volgend jaar een proef houden met automatische grenscontroles voor vertrekkende passagiers. Daarbij controleert een computer de identiteit van de houder van een biometrisch paspoort door middel van een gezichtsscan.

Het nieuwe systeem, dat de werktitel No-Q heeft gekregen, moet de...
De Britse overheid heeft inmiddels van meer dan 5 miljoen burgers de DNA-gegevens in een database opgeslagen, maar het aantal hierdoor opgeloste misdrijven neemt juist af, terwijl de kosten toenemen.

Het werkelijke aantal opgeslagen DNA-profielen bedraagt 5,9 miljoen, maar daar is zo'n 14% dubbel

...
De Eerste Kamer twijfelt sterk aan de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) en organiseert daarom een serie burgerraadplegingen en een expertbijeenkomst om te bepalen of ze akkoord gaat of niet.

Daarmee zit de Senaat minister van Volksgezondheid Ab Klink in de weg, die het liefst alle

...

Camera’s die registreren of je boos of verdrietig bent, of agressief. Het kan. De Roemeense promovendus Dragos Datcu van de TU Delft ontwierp een systeem dat in 95 procent van de gevallen correct detecteert. Op voorwaarde dat baarden, hoofddoeken en brillen het zicht van de camera niet belemmeren en de

...

In België is een campagne tegen de bewaarplicht gestart, want die zou aanzetten tot misbruik van opgeslagen gegevens en ook de inhoud van het verkeer bewaren. Inmiddels hebben 1337 mensen de petitie van 'Bewaar je privacy' ondertekend.

Volgens de tegenstanders van de bewaarplicht is de wet

...

Wat er op sociale netwerken gebeurt, is voor veel bedrijven waardevolle informatie. De afgelopen jaren zijn er tal van bedrijven ontstaan die software maken en diensten leveren om sociale media te analyseren.

Een van die bedrijven, Visble Technologies, is onlangs een samenwerking aangegaan met de CIA en

...
Veel Nederlanders zijn naïef over de bescherming van hun privacy, oordeelde de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx maandag bij een lezing voor de Belgisch-Nederlandse vereniging Benev. 

Terwijl in andere EU-landen de bezorgdheid is toegenomen tot 80 à 90 procent van de...
Police are gathering the personal details of thousands of activists who attend political meetings and protests, and storing their data on a network of nationwide intelligence databases.

The hidden apparatus has been constructed to monitor "domestic extremists", the Guardian can reveal in the first...
Een hacker heeft de vacaturesite van de Britse krant The Guardian te grazen genomen. Circa 500.000 mensen hebben te horen gekregen dat hun cv wellicht gestolen is.

Het betreft cv's die gebruikers kunnen uploaden op de vacaturesite van The Guardian. De dieven kunnen de gestolen (e-mail)adressen en andere...
Onderzoekers van de Columbia universiteit in New York hebben op internet bijna 21.000 routers, webcams en voip-toestellen gevonden waar nog het default-password actief was. Hierdoor kunnen ze makkelijk worden gekaapt door hackers.

De onderzoekers begonnen in december vorig jaar met het afzoeken

...
De plannen van de Britse minister Mandelson, om filesharers af te sluiten van internet, zijn gestuit op verzet uit onverwachte hoek - die van de politie en de geheime diensten. Ze vrezen dat massale encryptie hun werk zal gaan bemoeilijken.

De Britse regering is van plan om auteursrechtschending via

...
Een groep private organisaties creëert een monsterdatabank tegen overcreditering. Het CBP heeft het plan al twee keer verboden, maar het kabinet wil het systeem van onder andere Dirk Scheringa niet kwijt.

Inzet van de discussie is de introductie van het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS),

...