Biometrische systemen waarbij vingerafdrukken gebruikt worden om de af- en aanwezigheid van kinderen te registreren worden ondertussen in tientallen scholen gebruikt. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in de plaatsing van de systemen krijgen bovendien nog steeds vragen van scholen. "We hebben op dit moment systemen geleverd aan 30 à 40 scholen", zegt Pol Valck van iSchool & iScan. Een ander bedrijf uit de sector laat weten net nog een offerte te hebben geleverd aan een grote, katholieke scholengroep.

Nochtans zijn er problemen van privacy. De privacycommissie laat in een advies weten dat ze "de noodzaak van het veralgemeend gebruik van biometrische systemen in schoolmiddens in twijfel trekken.

De privacykwestie zorgde er voor dat Gents onderwijsschepen Elke Decruyenaere (Groen) een proefproject in de stedelijke hotelschool liet stilleggen. "Vingerafdrukken in een kerncentrale, tot daaraan toe", zegt ze. "Maar toch niet in een school? Voor mij gaat het om de vraag in welk soort omgeving je kinderen wil laten opgroeien. Wil je een sfeer van wantrouwen en controle of vertrouwen en betrokkenheid?"

Ook technisch blijkt het systeem niet waterdicht te zijn. Dertig Leuvense scholen moesten de scans weer laten verwijderen nadat bleek dat er mankementen waren.

Alles bij de bron; deMorgen