Na de eerste melding eerder deze week komt de Metro vandaag met een uitgebreid artikel, zijn er kamervragen over de mobiele vingerscanner gesteld en blijkt de politie in Groot Brittanië er ook van voorzien te worden. Kortom genoeg voor een combi artikel.

 Mobiele vingerscan: mag dat? (bron: metro)

De politie draait sinds kort proef met 125 mobiele vinger­scanners. Daarmee kunnen agenten ter plekke een vingerafdruk afnemen en nagaan of iemand legaal in Nederland verblijft. Het ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt de vingerscanners na de proefperiode breder in te zetten, bijvoorbeeld om te controleren of iemand nog een boete heeft open staan.

Mag dat zomaar?

Zoals het nu gaat wel. De politie moet wel aanleiding hebben een burger te vragen naar diens identiteit; er moeten gronden zijn om aan te nemen dat iemand illegaal is. Of de vingerscanner straks ook bij ‘gewone’ staandehoudingen mag worden ingezet, is de vraag.

Vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat de politie op straat vingerafdrukken afneemt en controleert (bron: ikregeer)

 Vraag 3; Welke database dan wel databases worden gebruikt om de vingerafdrukken te verifiëren?

 Vraag 4; Waarvoor worden de ingescande vingerafdrukken gebruikt? Wat gebeurt er na controle met de ingescande vingerafdrukken?

 Vraag 6; Op basis van welke wet- of regelgeving en onder welke voorwaarden mogen  vreemdelingen worden gevraagd om vingerafdrukken te geven ten behoeve van controle op illegaal verblijf?

 Vraag 7; Is deze vorm van controle, waarbij biometrische gegevens worden afgenomen en gecontroleerd, getoetst aan de Wet bescherming persoonsgegevens? 

Britse politie krijgt mobiele vingerafdruk-scanners (bron: security)

De Britse politie krijgt mobiele vingerafdruk-scanners om de identificatie van verdachten te versnellen. De 2.200 euro per stuk kostende scanner scant de vingerafdruk van een verdachte, versleutelt de gegevens en stuurt die naar de BlackBerry van een agent, die het vervolgens in de nationale IDENT1 vingerafdrukdatabase controleert.

 

 

 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha