Niets minder dan veiligheid van Nederland is in het geding als ons land niet van elke Nederlander boven de twaalf jaar vier vingerafdrukken worden opgeslagen.

Dat is het belangrijkste betoog van de overheid in de eerste rechtszaak over de omstreden plicht, die is opgenomen in de paspoortwet die in 2009 van kracht ging. 

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2008 dat het opslaan van vingerafdrukken zonder afdoende verdenking of strafblad een te grote inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van mensen. Hoewel Groot-Brittannië mede door die uitspraak besloot de database met vingerafdrukken te vernietigen, zet Nederland vooralsnog door.

Gisteren was Louise van Luijk de eerste die haar zaak inhoudelijk aan Haagse bestuursrechters mocht voorleggen. Ze legt zich neer bij de Europese eis om twee vingerafdrukken af te staan die alleen op het paspoort komen, maar verzet zich tegen opslag, met name omdat ze dat ‘incriminerend' vindt...

Volgens de 'lands-advocaat' is de vrees dat politie en justitie onbeperkt kunnen grasduinen in de vingerafdrukken ongegrond. "Het gaat alleen maar om het verifiëren van de identiteit van een verdachte.” Een ander kritiekpunt van de landsadvocaat is dat Van Luijk over een centrale database klaagt die er nog niet is. "Mevrouw moet haar vingerafdrukken maar laten verwijderen als het zo ver is.”

Lees alles bij de bron; spitsnieuws


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha