ING introduceert vingerafdrukherkenning in app

ING claimt als eerste bank in Nederland vingerafdrukherkenning in een mobiele app te hebben opgenomen. Na de introductie van Inge, stembediening in de Mobiel Bankieren App van ING, is dit de tweede biometrische toepassing die de bank in de app integreert. Door middel van vingerafdrukherkenning is het voor klanten mogelijk om in te loggen en, in een later stadium, betalingen te bevestigen met hun persoonlijke vingerafdruk.

Volgens de bank maakt vingerafdrukherkenning het gebruik van de Mobiel Bankieren App sneller en makkelijker voor zijn klanten. De technologie is beschikbaar voor ING-klanten die in het bezit zijn van de nieuwste iOS-toestellen uitgerust met Touch ID.

Alles bij de bron; Computable

Vingerscan als prikklok: handig voor werkgever, maar hoe zit het met privacy ?

Uitzendorganisatie Tempo-Team maakte het eind vorige maand trots bekend: steeds meer bedrijven omarmen de vingerscan. De technologie, die onder de naam T-Point Touch is ontwikkeld, levert bedrijven verschillende voordelen op. Ze kunnen zo direct zien wie wanneer aankomt en vertrekt op de werkplek. Geen gedoe meer met fraudegevoelige pasjes, en een directe koppeling tussen scan en administratieve systemen voor urenregistratie en facturatie. Bedrijven als Etos, Grolsch en drogistenorganisatie DA maken al gebruik van de kastjes. 

Tempo-Team verwacht de komende jaren een enorme groei van deze vorm van identificatie. ‘De technische ontwikkelingen gaan nu echt snel. Wekelijks hebben we al bijna twintigduizend verificatie momenten bij diverse bedrijven, dat aantal zal nu snel gaan groeien’, aldus Joost Heeroma, woordvoerder van Tempo-Team. Het feit dat de nieuwste iPhone van Apple nu ook een vingerscan heeft, helpt volgens Heeroma bij de acceptatie van het nieuwe systeem.

Sommige juristen zien haken en ogen aan het systeem: “Je legt immers biometrische gegevens van mensen vast, al snel kan dat richting verwerking van bijzondere persoonsgegevens gaan, hetgeen in beginsel verboden is”, zegt Robert Boekhorst, advocaat in Het Financieele Dagblad. “Het is al met al een zwaar middel om simpelweg te controleren of het echt meneer Jansen is die naar binnen loopt.”

Alles bij de bronnen; Z24Computable

Uber-chauffeurs moeten vingerafdrukken inleveren

Politici maken zich zorgen over burgers die worden aangevallen door chauffeurs van diensten als Uber en Lyft. Uber doet al antecedentenonderzoeken bij nieuwe chauffeurs, maar dat gaat volgens een groepje Democraten niet ver genoeg. De groep wil dat Uber vingerafdrukken afneemt van zowel bestaande als nieuwe chauffeurs om ze beter te kunnen onderzoeken op eerder vertoond crimineel gedrag.

Eerder toonden de Democraten zich bezorgd over de privacy die burgers opgeven als ze de app van zo'n taxidienst gebruiken.

Alles bij de bron; WebWereld

 ....en wie stopt deze corporate vingerafdruk-terreur ?

Privacy First ontvangt al jaren klachten over registratie van vingerafdrukken bij bedrijven, waaronder sportscholen, zwembaden en videotheken. Standpunt van Privacy First is dat dergelijke registratie nooit verplicht mag worden maar altijd vrijwillig dient te zijn en vergezeld dient te gaan van een privacyvriendelijk alternatief. Zelfs bij "vrijwillige" registratie kan immers nog sprake zijn van privacyschending: onder druk van een werkgever zal immers vaak geen sprake zijn van rechtsgeldige (vrije, ongedwongen) toestemming van werknemers of uitzendkrachten om hun vingerafdrukken te laten registreren.

Met andere woorden: naast privacyschending is vaak ook sprake van machtsmisbruik en, in de sfeer van private dienstverlening tussen bedrijven en klanten, oneerlijke handelspraktijken. De mate van beveiliging (middels encryptie) doet daarbij niet ter zake: dit doet immers niet af aan het feit dat mensen onterecht gedwongen worden om hun vingerafdrukken te laten registreren. Hetzelfde geldt voor bedrijfsmatige overwegingen van "efficiency": dit is onvoldoende om een inbreuk op de privacy te kunnen rechtvaardigen.

Het is hoog tijd dat aan deze praktijken een einde wordt gemaakt, hetzij door ingrijpen van het College Bescherming Persoonsgegevens, hetzij middels een rechtszaak. Zou u graag zelf een dergelijke zaak willen beginnen? Neem dan contact op met Stichting Privacy First!

Nog mooier zou het echter zijn wanneer bedrijven gaan inzien dat privacy een mensenrecht is dat zij zélf dienen te respecteren tegenover hun werknemers en klanten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen anno 2015 is privacyvriendelijk ondernemen. Privacy kan daarbij een selling point zijn. 

Alles bij de bron; PrivacyFirst & Radio1 

 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha