Het lijnenspel op onze vingertoppen is zo uniek dat we er beveiligde deuren mee kunnen openen, de douane mee kunnen passeren en onze onschuld mee kunnen bewijzen. Maar dat uitzonderlijke patroon kan ook problemen veroorzaken met de identificatie: wat als we ons in de vingers snijden of een brandwond oplopen? Is onze vingerafdruk dan nog wel hetzelfde?

...De herkenning van een vingerafdruk is niet louter gebaseerd op het lijnenpatroon, zegt Van Dam, maar vooral op een groot aantal specifieke herkenningspunten op de vingertop. De computer vergelijkt bijvoorbeeld lijnsplitsingen of gebieden waar lijnen eindigen. Een litteken op je vingertop laat nog genoeg van die onderscheidende kenmerken over. Alleen grote verwondingen maken een vingertop onherkenbaar, zegt ze. 

Er is maar één manier om vingerafdrukken echt te wissen: plastische chirurgie. Van Dam denkt praktisch: zonder vingerafdruk ben je na een arrestatie toch onmiddellijk verdacht? 'Dan kun je beter de huid van je tenen op je vingers laten zetten.'

Alles bij de bron; Volkskrant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha