De veronderstelling dat iedereen een unieke vingerafdruk heeft, waarmee je snel geïdentificeerd kan worden door middel van een computer-database is onjuist, zegt Mike Silverman, een Brits forensisch wetenschapper. Hij stelt dat menselijke fouten, gedeeltelijke prints en valse positieven ervoor zorgen dat vingerafdrukken niet zo’n betrouwbaar bewijs zijn als algemeen wordt aangenomen.

...Anderzijds zijn twee vingerafdrukken waarschijnlijk nooit precies gelijk in elk detail, zelfs twee afdrukken van dezelfde vinger onmiddellijk na elkaar genomen niet. Het vereist een deskundige onderzoeker om te bepalen of een afdruk genomen bij een delict en een afdruk van een persoon waarschijnlijk afkomstig zijn van dezelfde vinger.

Eerdere studies hebben aangetoond dat experts niet altijd tot hetzelfde oordeel komen bij de vraag of een vingerafdruk overeenkomt met een afdruk op een plaats delict, als hetzelfde bewijsmateriaal tweemaal wordt aangeboden. Uit een onderzoek van de Universiteit van Southampton bleek dat 2/3 van de deskundigen de tweede keer tot een andere conclusie kwamen.

Dit alles valt te lezen in zijn memoires ‘Written in Blood‘, die Silverman onlangs publiceerde. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in forensische wetenschappen.

Alles bij de bron; WelIngelichteKringen


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha