Wie een internationaal paspoort (het bordeauxrode boekje) aanvraagt, zal voortaan op het gemeentehuis met een speciale scanne vingerafdrukken moeten laten nemen. Die komen niet op de pas, maar worden bewaard in een chip achteraan op het paspoort. 

“Ook de handtekening op papier verdwijnt en wordt vervangen door een digitale. De foto wordt bij de aanvraag onmiddellijk ingescand en via een speciaal informaticasysteem vergeleken met de foto op de identiteitskaart. Allemaal met de bedoeling fraude en vervalsingen tegen te gaan”, zegt projectleider Daniël Ruttens van de FOD Binnenlandse Zaken.

“De vingerafdrukken worden voor alle duidelijkheid niet bewaard in een gegevensbank en kunnen bijvoorbeeld niet gebruikt worden om een crimineel feit helpen op te lossen. Ze worden enkel opgenomen in de chip van het paspoort”, zegt Orlane Courtois, attachee bij de dienst paspoorten van de FOD Buitenlandse Zaken, die nauw bij het project betrokken werd.

“Met de nieuwe procedure volgen we een Europese richtlijn uit 2004 die kadert in de aanvullende veiligheidsmaatregelen die zich opdrongen na de aanslagen van 11 september 2001 in New York”, zegt Courtois.

Groot nadeel is het tijdsverlies. Ambtenaren van de burgerlijke stand in Nazareth (Oost-Vlaanderen) en in Sint-Pieters-Woluwe (Brussel) die het nieuwe systeem mochten uitproberen, waarschuwen voor langere wachttijden. “Een reispas aanvragen duurt minstens een kwartier. De foto moet aanvaard worden door het computerprogramma dat zeer strenge kwaliteitsnormen stelt. Wordt de foto geweigerd, moet een nieuwe worden genomen."

Alles bij de bron; BelangvLimburg


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha