Actievoerders die geen paspoort of ID-kaart kunnen aanvragen omdat ze uit principiële overwegingen weigeren hun vingerafdruk af te staan, hebben maandag protest aangetekend bij minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Ze willen dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de verplichte afgifte van biometrische kenmerken voor identiteitspapieren. 

Volgens Burgerrechtenvereniging Vrijbit, die opkomt voor hun belangen, zijn er in Nederland enkele duizenden vingerafdrukweigeraars. Zij zijn bang dat hun biometrisch materiaal in verkeerde handen komt, waardoor criminelen hun identiteit kunnen overnemen.

De vingerafdrukweigeraars voelen zich benadeeld omdat ze geen paspoort of ID-kaart kunnen krijgen. Een aantal van hen heeft een rechtszaak aangespannen.

Een woordvoerster van Plasterk laat weten dat er in de Tweede Kamer een wetsvoorstel is ingediend om te regelen dat er geen vingerafdrukken meer worden opgenomen op ID-kaarten. Het wetsvoorstel wordt na de zomer behandeld, aldus de woordvoerster.

Alles bij de bron; OmroepBrabant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha