DNA

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft software ontwikkeld waarmee het volledige proces van dna-analyses is te automatiseren. Hierdoor moeten opsporingsdiensten sneller over dna-analyses kunnen beschikken. Veel stappen in het dna-laboratoriumproces zijn al door het NFI geautomatiseerd, maar de laatste stap was nog altijd handmatig.

"Het NFI heeft nu ook de analyse van het dna-spoor, de interpretatie van het dna-profiel en de vergelijking van het profiel met personen binnen de zaak, allen geautomatiseerd. Net als het eenmalig vergelijk met de dna-databank voor strafzaken én de rapportage van de resultaten", zegt Sander Kneppers van het NFI.

In eerste instantie wordt de automatische vergelijking tegen personen in de dna-databank ingezet met één donor van een dna-spoor. In een volgende fase zal ook worden gerapporteerd over meerdere donoren in een dna-spoor, de zogenoemde dna-mengprofielen. Hierdoor zouden politie en OM sneller moeten zien of een spoor een overeenkomst oplevert met een verdachte of met een slachtoffer, of met iemand in de dna-databank voor strafzaken.

Alles bij de bron; Security