Een online petitie tegen de invoering van de prenatale NIPT-screening op onder meer het syndroom van Down is inmiddels ruim 12.000 keer getekend. De petitie onder de naam #andersnietminder is een initiatief van het Platform Zorg voor Leven en enkele gehandicaptenorganisaties.

De initiatiefnemers zijn bang dat ministers Schippers binnenkort zal besluiten om de prenatale NIP-test standaard aan alle vrouwen aan te bieden. Sinds een jaar wordt de DNA-test in Nederland aangeboden, maar alleen als uit een eerdere test (de combinatietest) blijkt dat vrouwen een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking hebben. 

Esmé Wiegman, woordvoerder namens het Platform en directeur van de NPV: "De 20-weken echo die ook standaard aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden en vergoed, is helemaal ingeburgerd. Ik denk niet dat je dat ook voor een NIP-test moet willen. Dan verandert keuzevrijheid in verantwoordingplicht. Als je een keuze móet maken, dan heb je dat ook te verantwoorden."

Wiegman zegt hoop te putten uit een recent advies van de Gezondheidsraad over de hielprik bij baby's. De Raad adviseerde deze maand dat er op meer aandoeningen gescreend moet worden, maar maakte een duidelijke keuze door 'in principe af te zien van screening op niet-behandelbare aandoeningen, tenzij het belang van de pasgeborene daarmee duidelijk gediend is.' Aan de huidige screening doet ongeveer dertig procent van de ouders mee. Is een vrouw ouder dan 36, dan is dat zo'n vijftig procent. Van de 265 keer dat zo'n screening in 2013 de diagnose down opleverde, zorgde dat in 197 keer voor afbreking van de zwangerschap. Dat is ongeveer 75 procent.

Alles bij de bron; Trouw en eerder op PrivacyNieuws

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha