DNA
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
MyHeritage is een dienst voor stamboomonderzoek en DNA-matching. De dienst geeft toegang tot veel informatie over jouw roots. Om dit te kunnen doen, verzamelt MyHeritage veel persoonlijke informatie. Dit roept de vraag op hoe de dienst omgaat met jouw privacy. Dit zijn in het kort onze bevindingen:
- MyHeritage houdt veel persoonlijke gegevens bij, waaronder foto’s, biometrische gegevens en genetische gegevens.
- Gegevens worden versleuteld opgeslagen. Toch was er in 2017 een datalek.
- Gegevens, inclusief de DNA-kit, worden bewaard in de VS, een onderdeel van de 5 Eyes-alliantie.
- MyHeritage deelt gegevens met dienstverleners, maar ook met andere gebruikers van de dienst.
- De data worden in basis niet gebruikt om cold cases op te lossen, tenzij MyHeritage dit wettelijk verplicht is.
- MyHeritage maakt onvoldoende duidelijk hoelang het gegevens bewaart.
- Je kunt gegevens zelf verwijderen.
Hieronder lees je meer over de privacyrisico’s van MyHeritage. Ook vind je stappenplannen voor het verwijderen van je gegevens.
Alles bij de bron; VPN-Gids
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
Het OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan gebruik maken van genealogische DNA-databanken voor het oplossen van volledig vastgelopen ernstige strafzaken, in de hoop een doorbraak te forceren.
Binnenkort start een pilot waarin die opsporingsmethode ingezet gaat worden in twee cold casezaken maar voor het zover is, wordt deze opsporingsmethode nog wel voorgelegd aan de rechter-commissaris.
Verwantschapsonderzoek met gebruik van (private) genealogische DNA-databanken kan uitkomst bieden wanneer alle beschikbare opsporingsmiddelen niet hebben geleid tot een doorbraak in de zaak. Het betreft zaken waarin DNA beschikbaar is van nagenoeg zeker de dader of van het onbekende dode slachtoffer van een misdrijf, maar waarmee geen overeenkomst werd verkregen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken, de DNA-databank Vermiste Personen of justitiële DNA-databanken van andere Europese landen.
Door het DNA van de onbekende persoon of het onbekende daderspoor te vergelijken met de DNA-profielen van personen in een genealogische DNA-databank, kunnen (verre) verwanten van deze persoon in beeld komen. Aan de hand van deze verwanten kan vervolgens door stamboomonderzoek de identiteit van de verdachte of het onbekende slachtoffer achterhaald worden.
In de Verenigde Staten leidde deze methode al tot een doorbraak in zo’n 550 cold cases. Ook in Europa zijn al de eerste successen geboekt: in Zweden werd hiermee een dubbele moordzaak uit 2004 opgelost en in Noorwegen onlangs een moordzaak uit 1999.
De pilot zal starten met twee geselecteerde zaken, waarin DNA-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of DNA van een slachtoffer van een misdrijf van wie politie en OM nog steeds de identiteit niet weten. Het OM en NFI willen met de pilot ervaringen opdoen met deze vorm van onderzoek.
Alles bij de bron; Beveiliging
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
De bewijzen stapelen zich op dat met een DNA-test ernstige bijwerkingen van medicijngebruik tegen zijn te gaan. Waar is het wachten op om alle Nederlanders een genetisch paspoort te geven?
...Bij medicijngebruik zijn de voordelen al langer duidelijk dankzij de farmacogenetica, het DNA-onderzoek om in te schatten hoe snel geneesmiddelen worden afgebroken door het lichaam, vertelt Naomi Jessurun. Zij is apotheker bij bijwerkingencentrum Lareb en promoveerde deze week aan de universiteit van Groningen op een onderzoek naar het ontstaan en voorkomen van bijwerkingen van geneesmiddelen.
De uitkomsten van haar promotieonderzoek zijn in lijn met een internationale studie onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarin werd aangetoond dat het voorschrijven van medicijnen op basis van een DNA-profiel het aantal bijwerkingen met 30% doet afnemen.
'Het wordt ook wel een keer tijd', zegt Marjolein Drent, emeritus hoogleraar en gepensioneerd longarts: 'Bijwerkingen zijn het ondergeschoven kindje in de gezondheidszorg. Ze worden lang niet altijd herkend. Ik heb patiënten gezien met ernstige benauwdheid en zelfs blijvende longschade als gevolg van bijwerkingen van medicijnen.'...
...'Helaas zijn er meerdere obstakels', zegt Jessurun. Zoals de vergoeding. Een betrouwbaar DNA-profiel kost enkele honderden euro's en niet elke zorgverzekeraar vergoedt deze testen....
...Een andere niet onbelangrijke hindernis zijn veiligheid en privacy, ziet arts en jurist Jaap Jan Brouwer. 'We hebben nog geen antwoord op de vraag hoe en waar we al die data moeten opslaan. Het gebeurt nu versnipperd. Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers: ze hebben allemaal hun eigen portal, terwijl je eigenlijk naar een persoonlijke digitale kluis toe zou moeten.'
Data zijn veel geld waard. 'Zeker bij zeldzame aandoeningen spreek je over €8 tot €12.000 per dataset voor een persoon. Vaak willen ziekenhuizen de gegevens voor zichzelf houden om onderzoeken te starten en verkopen ze de data aan farmabedrijven of zorgverzekeraars.'
Tot slot wijst Brouwer op mogelijk misbruik: 'Zorgverzekeraars zouden kunnen zeggen: op basis van uw DNA-profiel behoort u tot een risicogroep. We rekenen een hogere premie want na uw 50ste krijgt u mogelijk daar of daar last van.'
Toch is hij een warm voorstander van DNA-profielen. 'Het kan wel degelijk op een veilige manier.'
Lees alles bij de bron: FD
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
Als het aan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ligt wordt het dna van elke patiënt die bij de apotheek komt in kaart gebracht. Dit zou volgens de onderzoekers voor een effectievere en veiligere behandeling moeten zorgen.
De pas koppelt het dna-profiel van een patiënt aan medicijnen waarvan de verwerking wordt beïnvloed door het dna. Wanneer medicatie op het dna van de patiënt wordt afgestemd meldden patiënten die aan het onderzoek deelnamen dertig procent minder ernstige bijwerken ten opzichte van de groep patiënten die de standaarddosis kreeg.
De onderzoekers willen de dna-medicatiepas nu in de praktijk toepassen. “We willen er naartoe dat het dna van elke patiënt die bij de apotheek komt in kaart wordt gebracht”, zegt Henk-Jan Guchelaar, hoogleraar Klinische Farmacie bij het LUMC en coördinator van het onderzoek. "Alleen op die manier maken we de behandeling effectiever en veiliger voor elke patiënt."
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de veiligheid van dna-gegevens in databases die door de overheid zijn aangelegd en of er genetisch materiaal van Nederlanders bewaard is gebleven bij de afname van coronatesten. Het gaat bijvoorbeeld om de Nederlandse dna-databank voor strafzaken met het dna van veroordeelden.
Aanleiding voor de Kamervragen zijn uitspraken van een Amerikaans congreslid. Die liet tijdens het Aspen Security Forum weten dat het mogelijk is om op basis van iemands dna biologische wapens te ontwikkelen waarmee de betreffende persoon kan worden aangevallen. Kamerlid Houwelingen wil nu van minister Kuipers van Volksgezondheid weten of het daadwerkelijk mogelijk is om dergelijke biowapens te ontwikkelen.
"Is het, gezien het feit dat grootschalige diefstal van data en persoonsgegevens schering en inslag is, denkbaar dat ook Nederlandse dna-gegevens bewaard door de Nederlandse Staat gevaar lopen, aangezien de Nederlandse Staat ook dna-gegevens van Nederlandse personen bewaart, bijvoorbeeld van veroordeelden? Kunt u de veiligheid van dna van Nederlanders garanderen?", vraagt het FvD-Kamerlid verder.
Kuipers moet ook duidelijk maken of er genetisch materiaal bewaard is gebleven bij de afname van coronatesten in Nederland en wat het standaardprotocol is voor het verwerken van DNA. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.
Bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
De recherche heeft twee mannen uit Hoofddorp aangehouden op verdenking van het plegen van een gewapende overval op een restaurant in Haarlem begin december.
Na de overval werd door politiemensen van de afdeling Forensische Opsporing sporenonderzoek gedaan. Hierbij werden sporen aangetroffen waaruit DNA kon worden vastgesteld. Dit kwam overeen met DNA uit de databank, waardoor de aangehouden mannen naar voren kwamen. De rol van de verdachten in deze overval wordt onderzocht.
Beide verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en hun voorarrest is met 14 dagen verlengd.
Alles bij de bron; Beveiliging
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
De verkenning of politie gebruik zou moeten maken van particuliere dna-databases voor het onderzoeken van cold cases is begin volgend jaar klaar, zo heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. Afhankelijk van de uitkomsten van de verkenning wordt er een pilot gestart....
...."Het gebruik van genealogische dna-databanken heeft juridische en ethische implicaties en dat vereist een zorgvuldig en weloverwogen proces. De eerste stap is een verkenning (zowel juridisch, ethisch als technisch) naar het gebruik van deze databanken voor het identificeren van onbekende doden. Op basis van de resultaten hiervan wordt een eventueel vervolgtraject bepaald", stelt Grapperhaus.
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
Deze week verschijnt het boek DNA Zoekmachine van Lex Meulenbroek. Daarin schetst hij aan de hand van aansprekende zaken, waarbij dna een cruciale rol speelde, hoe snel de ontwikkelingen op forensisch gebied gaan...
...Hoe snel zijn de ontwikkelingen op dna-gebied gegaan?
„Bijna niet te bevatten, zo snel. In 1997 begonnen we met een dna-databank, waarin alleen dna-profielen van verdachten en sporen werden opgenomen. De databank was toen nog een in eigen beheer ontwikkeld softwareprogramma. Dit jaar verwachten we uit te komen op 50.000 aanvragen van politie en justitie voor dna-onderzoek. We maken op jaarbasis in totaal zo’n 125.000 dna-profielen van sporen en personen. In de dna-databank voor strafzaken zitten momenteel ongeveer 360.000 personen.”
Toch had die databank nog veel voller moeten zitten. Meulenbroek schrijft in zijn boek dat het aantal veroordeelden dat ten onrechte niet in de databank is opgenomen, sinds 2005 is opgelopen tot 30.000 mensen, en jaarlijks met zo’n 2.000 tot 3.000 personen zal toenemen.
Dat dat moet veranderen, horen we al jaren…
„Er komt een wet aan waarbij het celmateriaal wordt afgenomen van iedere verdachte die na verhoor naar huis mag, maar wel verdachte blijft. Als iemand wordt vrijgesproken, of niet langer wordt vervolgd, dan wordt het vernietigd.”
Als het NFI dat moet gaan beheren, kunnen jullie dat aan?
„... de keuze voor het NFI is een van de opties. Het beheren van dit ‘conservatoire dna’ gaat een omvangrijke operatie worden. Het gaat naar schatting om tienduizenden afnames van celmateriaal per jaar, die ergens opgeslagen moeten worden. Daar zullen een grote opslagruimte en mensen voor nodig zijn."
Er is volgens Meulenbroek nog een manier om de slagkracht van de dna-databank te vergroten. Als bij een moordzaak een spoor van de mogelijke dader wordt gevonden, dan wordt dat nu vergeleken met de profielen in de dna-databank voor strafzaken. En als van alle mannen in de databank ook een zogeheten Y-chromosomaal dna-profiel wordt gemaakt, kunnen daardoor ook hun familieleden in de mannelijke lijn worden gevonden. Ofwel: als de dader een man is en niet in de databank zit, kan hij toch worden gevonden via bijvoorbeeld zijn neef die wel in de databank zit.
In een voorzichtige schatting blijkt dat een mannelijke familielijn gemiddeld tien levende verwanten bevat. Hierdoor zal het bereik van de databank toenemen van 360.000 naar 3,1 miljoen mensen...
„Bij al deze nieuwe ontwikkelingen moet je telkens afwegen: gaan we het zorgvuldig en gedoseerd inzetten, of zetten we het niet in?”
Gebeurt dat nu te weinig? „Over de particuliere dna-databanken en het structureel opnemen van Y-profielen zijn nog geen besluiten genomen. Ik denk dat we moeten voorkomen dat nieuwe mogelijkheden te lang boven de markt blijven hangen, waardoor nabestaanden wellicht ten onrechte hoop krijgen. Technisch gezien zullen in de toekomst steeds meer zaken met een dna-daderspoor kunnen worden opgelost. De vraag wordt: wil je dat als samenleving?”
Alles bij de bron; NRC
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft software ontwikkeld waarmee het volledige proces van dna-analyses is te automatiseren. Hierdoor moeten opsporingsdiensten sneller over dna-analyses kunnen beschikken. Veel stappen in het dna-laboratoriumproces zijn al door het NFI geautomatiseerd, maar de laatste stap was nog altijd handmatig.
"Het NFI heeft nu ook de analyse van het dna-spoor, de interpretatie van het dna-profiel en de vergelijking van het profiel met personen binnen de zaak, allen geautomatiseerd. Net als het eenmalig vergelijk met de dna-databank voor strafzaken én de rapportage van de resultaten", zegt Sander Kneppers van het NFI.
In eerste instantie wordt de automatische vergelijking tegen personen in de dna-databank ingezet met één donor van een dna-spoor. In een volgende fase zal ook worden gerapporteerd over meerdere donoren in een dna-spoor, de zogenoemde dna-mengprofielen. Hierdoor zouden politie en OM sneller moeten zien of een spoor een overeenkomst oplevert met een verdachte of met een slachtoffer, of met iemand in de dna-databank voor strafzaken.
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Lichamelijke Integriteit
Politie en justitie kunnen straks zonder toestemming toegang krijgen tot DNA-materiaal van burgers, dit zeggen privacy-experts en juristen tegen BNR. Onder de Wet Zeggenschap Lichaamsmateriaal, die nu ter beoordeling bij de Tweede Kamer ligt, hebben burgers straks meer inspraak als het gaat om hun DNA-materiaal.
Aan de wet kleven echter privacyrisico's...
Universitair docent Gezondheidsrecht Roland Bertens van het UMC Utrecht en advocaat gezondheidszorg ziet verschillende bezwaren tegen de wet. 'Patiënten moeten toestemming geven voor het gebruik van lichaamsmateriaal, maar dan zie je meteen dat de wetgever daar allerlei uitzonderingen op maakt. Bijvoorbeeld als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kan lichaamsmateriaal alsnog gebruikt worden voor medisch-wetenschappelijk onderzoek zonder dat toestemming is gegeven door een patiënt.'
'Zo is er bijvoorbeeld een uitzondering voor strafvorderlijk onderzoek waarbij de politie bij zware misdrijven ongevraagd DNA-materiaal kan gebruiken.
Ook artsenfederatie KNMG heeft zijn bedenkingen: 'De mogelijkheid voor justitie en politie om in specifieke gevallen zonder toestemming van de patiënt lichaamsmateriaal te mogen gebruiken, zal alle patiënten terughoudender maken in het afstaan van lichaamsmateriaal voor behandeling en wetenschappelijk onderzoek.' Die vrees wordt gedeeld door directeur Vincent Böhre van Privacy First die zegt dat het gevaar sluimert dat de wet ertoe leidt dat er een centrale databank komt waar ons DNA wordt opgeslagen.
Alles bij de bron; BNR