Eurocommissaris Siim Kallas van Transport heeft vandaag een mededeling gepubliceerd over toekomstige Europese regels voor het gebruik van bodyscanners op vliegvelden. GroenLinks vindt dat de privacy van vliegtuigpassagiers er bekaaid vanaf komt....

...Sargentini is onaangenaam verrast door het feit dat Kallas terugkomt op de toezeggingen die zijn voorganger Tajani in 2008 aan het EP heeft gedaan. “Tajani beloofde toen dat passagiers altijd een alternatief zou worden geboden voor de bodyscanner, zoals bijvoorbeeld handmatige fouillering. Ook stelde hij dat de beelden van naaktscanners nooit zouden worden opgenomen. Op beide toezeggingen komt Kallas nu terug.

Hij constateert letterlijk dat vrijwilligheid bij het doorlopen van de bodyscanner de zorgen over grondrechten aanzienlijk zou verminderen, maar stelt vervolgens dat het te kostbaar zou kunnen zijn om passagiers de keuze te geven tussen scannen en fouilleren. Daar geloof ik niets van, maar erger is dat Kallas grondrechten wil weggeven zodra er een prijskaartje aan hangt.”

Lees het volledige artikel bij de bron; www.groenlinks.nl