Je hartslag zegt van alles over je gezondheid en hoe je je inspant. Het meten van die hartslag kan op allerlei manieren, variërend van een ouderwetse armband die strak om de bovenarm moet tot een hip polsbandje. Zulke apparaten zijn echter vaak duur en onhandig. Het blijkt ook makkelijker te kunnen: een smartphone met camera en flitser volstaat.

Een smartphone kan met zijn camera en het lampje van de flits een heel behoorlijke hartslagmeting doen. Eigenlijk werkt het op dezelfde manier als de vingerclip die in het ziekenhuis wordt gebruikt: met het licht van de flitser registreert de camera de kleurverschil­len in de vinger als gevolg van de hartslag. Je houdt je vinger tegen de camera van de smartphone en na een paar seconden krijg je een prima schatting van de hartslag. Dit soort hartslag­apps, bijvoorbeeld Instant Heart Rate, werkt prima. Het is nauwkeuriger en makkelijker dan zelf de hartslag meten met behulp van een vinger op de pols en een stopwatch.

..Er bestaan ook apps die iets geavanceerder werken. Zo introduceerde Philips de camera­app VitalSigns, die meet wat het elektronicaconcern microblozingen noemt: piepkleine kleurverschil­len in het gezicht die bij het kloppen van het hart ontstaan. Door jezelf te filmen en de camera daar­bij zo’n tien seconden stil te houden, geeft de app je hartslag weer, evenals het adem halingsritme als ook de borstkas in beeld is. Het werkt goed: de gemeten hartslag kwam overeen met zowel die van de apps die de camera gebruiken, als van een handmatige meting.

...Happitech, een Nederlands bedrijf dat de app Skip a Beat maakte, denkt dat een hartslag­app ook voor patiënten nut kan hebben. Skip a Beat lijkt een simpel spelletje, waarin een kikkerachtig diertje door de lucht zweeft. Door op het scherm te klikken vliegt het kikkertje omhoog. Op die manier kan de speler obstakels, zoals vogels, ontwijken. Door tijdens het spelen je vinger op de camera te houden, meet het spel je hartslag. Hoe beter die binnen de van tevoren opgegeven grenzen valt, hoe sneller de kik­ker beweegt en hoe meer punten er zijn te scoren. Als de hartslag onder of boven de grenzen zit, reageert de kikker minder goed op het aanraken van het scherm.

Naast het meten van de hartslag geeft het spel ook tips om op de gewenste hartslag te komen. Is die te laag, dan zegt het spel ‘doe wat kniebui­gingen’ of ‘denk aan iets inspannends’. Is hij te hoog, dan zegt het spel ‘ontspan je lichaam’ of ‘probeer je te focussen’. 

Alles bij de bron; pdfdeIngenieur


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha