Meten is weten. En meten kan nu 24/7, zelfs als het om lijf en leden gaat. Draagbare sensoren registreren beweging, bloeddruk, hartslag, slaap, stress - binnenkort misschien nakend onheil. Blaken we in de toekomst met z'n allen van gezondheid, met de hulp van almaar slimmere technologie? ...

...Ik heb volgens mijn FitBit achttien trappen beklommen vandaag, en 2.101 calorieën verbrand. Mijn smart body analyzer van Withings heeft in de finale rush naar de deadline een gewichtstoename geregistreerd van 800 gram. Stress-eten, wellicht. 90,5 kilo woog ik, toen ik er voor het eerst op ging staan. Een BMI van 29, oftewel overgewicht. En een vetpercentage van, horresco referens, 28,1. Sindsdien gaat het vooruit - achteruit, dus.

Daags na mijn eerste slimme lichaamsanalyse, een maand geleden, kreeg ik een e-mail van de bijbehorende app: 'You are joining the connected health revolution.' Ik word met andere woorden niet zomaar een set data en grafiekjes. Ik maak deel uit van iets groters.

...De weg is niet alleen lang, hij ligt ook bezaaid met obstakels. Dataveiligheid en privacy zijn voor de hand liggende bezorgdheden....

..wat is de grens tussen technologie die over ons waakt als big mother, en technologie die ons bewaakt als big brother? Bestsellerauteur Dave Eggers kaart die vraag aan in zijn futuristische roman 'De Cirkel', over een fictief sociaal netwerkbedrijf. Het hoofdpersonage krijgt bij haar aanwerving een slimme sensor te drinken. Samen met een armband - en de bedrijfsarts - houdt die haar lichaam en emoties permanent in de gaten. Die mate van controle, verpakt als zorg, is normaal geworden in de min of meer nabije toekomst waarin het verhaal zich afspeelt.

Het is fictie. Maar de booming business van monitoringtechnologieën is wel een teken des tijds, zegt Ignaas Devisch. 'Als we even uitzoomen, dan zien we dat de hele moderniteit één grote poging is om onze levens te beheersen en onder controle te krijgen. In mijn ogen is gezondheidstechnologie daar één van de vele veruitwendigingen van.

Alles bij de bron; deTijd 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha