Met fitnessarmbanden en mobiele apps laten sommigen vrijwillig slaapgedrag, beweging, voeding en stress bijhouden. Bedrijven handelen in die data en dringen straks monitoring op, waarschuwen Rinie van Est en Linda Kool onderzoekers aan het Rathenau Instituut.

...Veel mensen vinden het interessant om biologische data van zichzelf te verzamelen. Verder experimenteren zorgverzekeraars, bijvoorbeeld Menzis, met wearables en gezondheidsapps: wie gezond leeft, kan punten verdienen om minder premie te betalen. Chipmaker ASML stimuleert zijn werknemers hun fysieke en mentale fitheid te monitoren, om de productiviteit te verhogen. Die zaken gebeuren nu nog op basis van vrijwilligheid. Maar het is zeker denkbaar dat er meer druk op werknemers en verzekerden komt om hun gezondheidsgegevens te gaan bijhouden...

Voor individuen is het ondoenlijk te overzien wat er met hun data gebeurt en wat daarvan de consequenties zijn. Tel daarbij op de geavanceerde surveillancetechnieken van een complex netwerk van datahandelaren, trackingbedrijven en advertentienetwerken. Gegevens worden in miniseconden verhandeld via online veilingen en verrijkt tot gedetailleerde profielen. Die datahandel wordt achter de schermen beheerst door grote, vaak onbekende bedrijven, zoals Experian, Datalogix of Axciom.

Alles bij de bron; pdfNRC [pdf]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha