Anders dan een smartwatch of Google Glass zijn deze wearables rekbaar, buigbaar, en ongelooflijk dun. Ze lijken meer op een pleister of op een tatoeage. De voorstanders van plakcomputers zeggen dat ze goedkoper zijn om te maken, nauwkeuriger omdat sensoren dichter op het lichaam van de drager zitten, en makkelijker in het gebruik, omdat je ze niet kunt vergeten.

MC10, een Amerikaans bedrijf, test plakcomputers uit die de vorm hebben van een rechthoekige sticker en zo groot zijn als een plakje kauwgum. Met de plakcomputers van MC10 kun je allerlei biometrische gegevens over je lichaam verzamelen, vertelt directeur Scott Pomerantz. “Onze apparaten zijn onvergelijkbaar met de huidige wearables, die mensen een paar keer aanhebben en dan in een la gooien”, zegt Pomerantz. “Die van ons heb je altijd op je.”

Sensoren ter grote van een pleister kunnen gegevens over je lichaamsprestaties doorsturen naar je telefoon. Of ze kunnen je zweetproductie analyseren, en je adviseren welke deodorant je moet gebruiken. Een kleine sensor op de borst van een baby kan zijn ademhaling monitoren, en alarm slaan bij problemen. Onderzoekers in Tokyo werken zelfs al aan een e-skin, een elektronische huid voor op je normale huid. E-skin zou op den duur smartphones kunnen vervangen: stel je onderarm voor als een touchscreen. Maar dat kan, zoals altijd met toekomstmuziek, nog wel een tijdje duren.

Alles bij de bron; Z24


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha