Het biometrische paspoort vervult Nederlanders met de grootste weerzin en argwaan. Lezers voelen zich gebruikt en gegijzeld. Op voorhand verdacht gemaakt ook. En zij zijn diep bezorgd over mogelijk misbruik van hun opgeslagen gegevens door een oppermachtige overheid, waarvan niemand weet wat die morgen tégen hen onderneemt.

Omdat men niet zonder reisdocument op weg kan, blijven al te luide protesten tegen de vingerafdrukken-registratie uit. Maar steeds meer Nederlanders zien om deze reden af van een paspoort en id-kaart, ook al kunnen zij dan niet meer op reis, stoten zij overal hun neus en lopen zij permanent risico op hoge boetes.

 Lezers voelen zich bespied door de staat, die wil weten waar wij uithangen en die zoveel mogelijk privégegevens verzamelt en opslaat om deze bestanden mogelijk later tegen ons te gebruiken. Digitaal vastgelegde informatie, waarvan nu al is gebleken dat die ook aan 'bevriende' veiligheidsdiensten van landen als de VS en Israel wordt verkwanseld, terwijl niemand weet wat die er mee gaan doen. Lezers hechten ook geen enkel geloof aan de beveiliging van de staatscomputers en de mooie beloften van de overheid dat hun digitale gegevens slechts worden gebruikt in de strijd tegen zware criminaliteit en het internationaal terrorisme.

Opmerkelijk veel lezers verwijzen naar de Jodendeportatie door de Duitsers bezetters. Die kon moeiteloos worden uitgevoerd met de gegevens uit onze burgerlijke stand: dankzij onze prima bijgehouden administratie wist men van elke Jood precies het adres. 'Was dat achteraf nog geen waarschuwing genoeg?' vraagt menigeen zich af:

Alles bij de bron; telegraaf 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!