Luchthaven Schiphol voert samen met de KLM een proef uit met gezichtsherkenning bij het instappen van een vliegtuig. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een apart poortje dat de passagier herkent aan het gezicht, zodat die geen paspoort of instapkaart hoeft te laten zien.

Nu moet je nog bij vrijwel elke stap op een vliegveld je boardingkaart en paspoort laten zien. Dat kost allemaal tijd en moeite. Daarom is de luchthaven gestart met een proef voor 'biometrisch boarden'.  Passagiers die vertrekken vanaf gate F6 kunnen vrijwillig meewerken. In de wachtruimte voor de gate kunnen ze zich inschrijven bij een speciale balie. Daar kunnen passagiers hun gezicht, paspoort en boardingkaart laten scannen. Die gegevens worden aan elkaar gekoppeld. De passagier kan vervolgens via een apart poortje boarden, daarbij hoeft hij alleen zijn gezicht weer te laten scannen.

Als de proef een succes wordt gaat Schiphol kijken of je bijvoorbeeld ook door de paspoortcontrole kunt met gezichtsherkenning, je bagage kunt afgeven zonder papieren te overleggen en door de security-check kunt zonder gedoe. Schiphol laat weten dat de gegevens maar op één plek worden opgeslagen en automatisch worden verwijderd als de passagier door het boardingpoortje is.

Dat is belangrijk, vindt ook Bas Filippini van de stichting Privacy First. Wat hem betreft moet het systeem altijd op basis van vrijwilligheid zijn en moeten de gegevens nooit voor langere tijd opgeslagen worden. Filippini is vooral bezorgd over wat er allemaal met zo'n biometrische foto gedaan kan worden. "Een biometrische foto is ook medisch. Je kunt ook ziektes zien." Daardoor zouden medische gegevens in handen kunnen komen van mensen of instanties die daar in principe niets mee te maken hebben.

Beveiligingsexpert Mary-Jo de Leeuw gelooft niet dat het systeem 100 procent betrouwbaar is. Gezien de 'verontrustende berichten die rondgaan' vindt zij het dan ook niet slim om dit nu te gaan doen. Wat haar betreft moet er niet getest worden met deze apparatuur op een plek 'waar je wellicht de samenleving kunt treffen'. 

Alles bij de bronnen; RTL & NHD


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!