Studenten vd Universiteit Twente doen onderzoek aan het combineren van twee gezichtsherkenningstechnieken: die van forensisch onderzoekers en die van geautomatiseerde toegangscontroles op vliegvelden, zo meldt universiteitblad UT Nieuws.

Forensisch onderzoekers vergelijken beelden met een foto van een verdachte op gezichtsvorm en opmerkelijke eigenschappen aan de hand van een protocol. De resultaten zijn hierdoor altijd subjectief. Computersystemen op vliegvelden vergelijken beelden met paspoortfoto’s en werken vooral met textuur. Nadeel hiervan is dat de omstandigheden ideaal moeten zijn (voldoende licht, etc.).

Een nieuw forensisch systeem knipt beelden in stukken en vergelijkt de verschillende ‘snippers’ met elkaar. Draagt een persoon op de ene foto geen bril en op de andere wel, dan wordt dit stuk weggelaten. Het systeem kent op basis van overeenkomsten scores toe, die op hun beurt weer worden omgezet in bewijswaarden. Zo moet er een objectief systeem ontstaan om verdachten te identificeren op beelden, waar rechters meer aan hebben.

Bron; TechnischWeekblad