Biometrie-deskundigen zijn verdeeld over de vraag of de plaatsing van biometrische zelfbedieningspoortjes op Schiphol leidt tot een verhoging van de veiligheid. 

'Voor alle biometrie geldt dat je kunt instellen welke mate van overeenkomst nodig is om het systeem te laten besluiten dat er een match is', legt hoogleraar techno-regulering Leenes uit. 'Mensen zien er nooit exact hetzelfde uit als op hun paspoortfoto. Wanneer je het systeem streng instelt, is dat slecht voor de sociale acceptatie van zo'n systeem. Maar als je te veel rekening houdt met het reizigersgemak, dan wordt zo'n systeem een wassen neus. Dan laat het iedereen door.'

'Dat spanningsveld maakt dat automatisch grenspassage via biometrische paspoortcontrole op Schiphol de veiligheid dus niet per se ten goede komt', concludeert Leenes. 

Directeur Max Snijder van de Biometric Expertise Group vindt de ondersteuning van paspoortcontroles door middel van gezichtsherkenning een 'heel mooie ontwikkeling', omdat de grenscontrole daardoor sneller en efficiënter kan verlopen. Hij vindt wel dat er een 'zeer helder Privacy Statement' moet komen zodat de reizigers weten waar ze aan toe zijn. 

Alles bij de bron; computable 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!