De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft donderdag een speciaal bezoek gebracht aan het treinstation Südkreuz in Berlijn, één van de grootste spoorwegverbindingen in het hoofdstad van het land. Met lokale en lange afstandstreinen die elke minuut aankomen, lopen duizenden mensen elke dag door dit station. De Maizière, die verantwoordelijk is voor de binnenlandse veiligheid in Duitsland, wil erachter komen hoe effectief zijn proefproject voor gezichtsherkenning echt is.

Kritici van het toegenomen overheidsbewaking kwamen ook naar het station van Südkreuz om tijdens het bezoek van de Maizière te protesteren. Ze hebben geëist dat de zes maanden lange veldproef , die begin augustus werd gelanceerd, onmiddellijk beëindigd wordt. Activist Paul Gerstenkorn van "Digitalcourage", een Duitse privacy- en digitale rechtenorganisatie, beweert dat de technologie die in de tests wordt gebruikt, meer uitgebreide profielen van de burgers creërt dan advocaten van het project toe willen geven.

De 300 testers die zich voor het project hebben aangemeld dragen een transponder die alleen gegevens over de omgevingstemperatuur, batterijstatus en signaalsterkte zouden overbrengen, aldus het projectpersoneel in de controlekamer die de technologie voor de Maizière hebben uitgelegd. Maar Gerstenkorn beweert dat ook de hoek en versnelling van de testers wordt opgenomen. Met behulp van zijn smartphone ontdekte Gerstenkorn een aantal testers binnen een straal van 20 meter, terwijl de Maizière vragen van journalisten beantwoordde. Het woord "blukii", de naam van de transponder gebruikt voor het veldherkenning veldproef, verscheen 10 keer op het telefoonscherm van Gerstenkorn.

Voor de Duitse gegevensbescherming commissaris Andrea Vosshoff is het feit dat actieve en niet-passieve technologie wordt gebruikt, te ver gegaan. In tegenstelling tot een passieve chip, stuurt de transponder voortdurend informatie die iedereen kan verzamelen met behulp van freeware beschikbaar op internet. Vosshoff zegt dat de politie de testers niet voldoende "op de hoogte heeft gebracht" en heeft opgeroepen het project tijdelijk te stoppen.

Na de eerste 4 weken van de testfase prijst De Maizière de "verrassende nauwkeurigheid", met name naar mensen die door de software worden herkend waarvan de foto's al in de databanken zijn opgeslagen . Na zes maanden proeffase in Berlijn wordt besloten of de automatische gezichtsherkenning landelijk zal worden geïmplementeerd in de treinstations en andere openbare ruimten van Duitsland.

Alles bij de bron; DW [engelstalig] of hier [googliaans vertaald] met aanvullende pro & contra opinies