Jonge klanten die krasloten of rookwaren willen kopen, moeten in een krantenwinkel in Berchem eerst voor een biometrische scanner staan om te zien of ze wel oud genoeg zijn. Maar de Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie, stelt zich nu ernstig vragen bij dit proefproject.

... Perstablo, de federatie van krantenwinkels, startte met een proefproject in een krantenwinkel in Berchem. Daar staat een biometrische scanner die de leeftijd van klanten controleert. Rood licht betekent (wellicht) te jong, groen licht wil zeggen dat klanten sigaretten of krasloten mogen kopen. Volgens Perstablo houdt het toestel geen gegevens bij van klanten en is er dus geen probleem op het vlak van de privacy. 

“Het is alleszins niet bij ons afgetoetst”, zegt Aurélie Waeterinckx van de Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie. “De GBA heeft er in het verleden al herhaaldelijk op gewezen dat het gebruik van biometrie altijd met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren, vooral als er ook minderjarigen betrokken zijn”, benadrukt Waeterinckx.

Of er reactie komt, is niet duidelijk. Maar Yannick Gyssens van Perstablo benadrukt dat het hier om een proefproject van twee weken gaat dat nadien zal geëvalueerd worden om te zien of het allemaal wel haalbaar is. Niet alleen de privacy van de klanten, ook onder meer de kostprijs van de scanners zal mee beslissend zijn.

Alles bij de bron; hetNieuwsblad