Uit documenten die in handen zijn van Vice blijkt dat de Amerikaanse grenspolitie bezig is met het opzetten van drie pilots die op verschillende biometrische technologieën zijn gebaseerd. Een gezichtsherkenningssprogramma startte vorige week al op de luchthaven van Washington DC.

Het door het US Customs and Border Protection gestarte project op Dulles Airport gebruikt gezichtsherkenningstechnologie om uit te vinden of de paspoorteigenaar is wie hij zegt dat hij is. De software vergelijkt de biometrische informatie van het paspoort met het gezicht van de persoon, waarna de informatie wordt opgeslagen. Dit geldt alleen voor mensen die van buiten de VS het land binnengaan.

De andere twee nog niet gestarte experimenten bevatten onder andere gezichtsherkenningssoftware en irisscanners en vallen onder een programma met de naam Apex Air Entry and Exit Re-Engineering Project. De pilots hebben tot doel om uit te vinden welke biometrische technologieën goed ingezet kunnen worden aan de Amerikaanse landsgrenzen om de grensbewaking te verbeteren.

De tweede pilot heet Biometric Exit Mobile Experiment en heeft als doel om het CBP te helpen uit te vinden of een 'buitenlandse reiziger met zekerheid de Verenigde Staten heeft verlaten'. De derde pilot heet Pedestrian Biometric Experiment en omvat het testen van de 'uitvoerbaarheid van het vastleggen van het gezicht en de iris' om zo een 'extra beveiligingslaag' te verkrijgen. Naast het op beeld vastleggen van gezicht en iris zal het CBP ook andere technologie inzetten, zoals rfid-lezers, irisscanners en gezichtsscanners.

Op dit moment zou het nog gaan om proeven, maar privacyvoorstanders waarschuwen dat er via dit soort projecten langzaam steeds meer privacyschendende maatregelen genomen zullen worden. De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union is bang dat de experimenten snel verder uitgebreid worden en meent dat het belangrijk is dat het bekend wordt.

Alles bij de bron; Tweakers & Motherboard [engelstalig]