Biometrie & Gezichtsherkenning

Italië heeft maandag het gebruik van gezichtsherkenning en "slimme brillen" verboden. Het Italiaanse bureau voor gegevensbescherming heeft twee gemeenten die met deze technologieën experimenteren een standje gegeven.

Gezichtsherkenningssystemen waarbij biometrische gegevens worden gebruikt, zijn niet toegestaan totdat een specifieke wet is aangenomen of in ieder geval tot eind volgend jaar, aldus de privacywaakhond.

Alles bij de bron; MarketScreener


 

Instagram-gebruikers die hun leeftijd willen veranderen van jonger dan 18 jaar naar ouder dan 18 jaar moeten voortaan ook in Europa hun leeftijd verifiëren. Dergelijke gebruikers kunnen hiervoor een foto van een identiteitsbewijs uploaden of een 'videoselfie' opnemen en versturen. Het verificatieproces werd al eerder in de Verenigde Staten uitgerold en is nu ook van toepassing in Europa.

De videoverificatie gebeurt in samenwerking met het bedrijf Yoti, dat op basis van ingezonden beelden inschat hoe oud een gebruiker is. Het bedrijf is volgens Meta onafhankelijk geverifieerd als een betrouwbare leverancier van leeftijdsverificatie. Onder meer de Duitse Commissie Jeugdbescherming Media maakt gebruikt van de diensten van het bedrijf. Er zou geen gezichtsherkenningssoftware gebruikt worden om de leeftijd van een inzender in te schatten en de beelden zouden direct verwijderd worden wanneer Yoti een leeftijdsschatting met Meta heeft gedeeld.

Alles bij de bron; Tweakers


 

De politie gaat voorruiten op ANPR-foto's in het geval van verkeersovertredingen voortaan automatisch blurren. Dat is vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar werd bekend dat de politie jarenlang via de kentekencamera's langs de Nederlandse autowegen ook de gezichten van automobilisten heeft gescand.

Van de driehonderd kentekencamera's zijn er 55 die scherpere foto's maken en ook de inzittenden van een voertuig kunnen vastleggen, zo was vorig jaar nog het geval.

NRC meldde dat de politie via de ANPR-camera's zonder wettelijke basis automobilisten en bijrijders heeft gefotografeerd. Toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stelde dat de politie gezichten van automobilisten via ANPR-camera's wel mocht fotograferen. Voor het maken en gebruiken van de ANPR-foto’s zijn verschillende wettelijke grondslagen en bij de ene grondslag mag politie ongeblurde foto’s van automobilisten en bijrijders wel gebruiken.

"Foto’s die worden gemaakt van alle kentekens die een politiecamera passeren, mogen 28 dagen worden bewaard op basis van Artikel 126jj Sv. Voor deze opslag moet de politie voldoen aan de privacywetgeving", aldus de politie. "Om die reden mogen er geen herkenbare personen op de foto’s staan." Volgens de politie kwam het voor dat er "sporadisch" foto's werden gemaakt waarop personen herkenbaar voorkwamen. Voorheen werden de ANPR-foto's handmatig geblurd, wat een erg arbeidsintensieve klus was. Dat proces is nu geautomatiseerd.

Alles bij de bron; Security


 

Texas sleept Google-moederbedrijf Alphabet voor de rechter. De techgigant zou biometrische gegevens van miljoenen Texanen hebben verzameld zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd.

In de aanklacht staat dat bedrijven die in Texas actief zijn al tien jaar geen gezichten, stemmen of andere biometrische gegevens van mensen mogen verzamelen zonder dat zij daarvoor toestemming hebben gekregen.

De staat beweert dat Google dat wel heeft gedaan. "Overal in de staat zijn gewone Texanen onwetende melkkoeien geworden van Google voor winst", zo is er te lezen in de aanklacht.

Het verzamelen van de biometrische gegevens zou zijn gebeurd via verschillende producten of diensten: Google foto's, Google Assistent en Google Nest Hub Max.

Een woordvoerder van de techgigant zegt dat er door de rechtszaak "opnieuw een verkeerd beeld geschetst van de producten van Google". Het bedrijf zegt dat te zullen bewijzen in de rechtbank.

Alles bij de bron; NU


 

Een Britse supermarktketen is onder vuur komen te liggen omdat het gezichtsherkenningscamera's inzet om klanten te filmen en vergelijken met personen op een lijst die volgens het bedrijf "antisociaal gedrag" zouden vertoonden of winkeldieven zouden zijn. De Britse privacyorganisatie Big Brother Watch (BBW) heeft een klacht bij de Britse privacytoezichthouder ingediend.

Volgens BBW gaat het om "Orwelliaanse surveillance" van onschuldige klanten. De camera's worden in 35 supermarkten gebruikt.

De database van ongewenste klanten die keten bijhoudt bevat geen veroordeelde winkeldieven, maar personen van wie die supermarkt vindt dat ze antisociaal gedrag vertonen of zouden hebben gestolen.

Personen die van de supermarkt een toegangsverbod opgelegd hebben gekregen kunnen via de camera's worden herkend, aldus een woordvoerder tegenover de BBC

Alles bij de bron; Security


 

Clearview AI, een bedrijf dat gezichtsherkenningstechnologie verkoopt aan opsporings- en handhavingsinstanties wereldwijd, krijgt opnieuw een miljoenenboete aan zijn broek. De Griekse privacywaakhond deelt een boete van 20 miljoen euro uit aan het Amerikaanse technologiebedrijf voor het overtreden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Het bedrijf mag niet langer persoonsgegevens van Griekse burgers verwerken en moet reeds verzamelde gegevens vernietigen. Dat schrijft privacyorganisatie Noyb, die samen met andere privacyorganisaties een reeks aanklachten indiende tegen Clearview.

Alles bij de bron; VPN-Gids


 

De politie van Londen heeft onlangs haar eigen algoritmes getest bij live gezichtsherkenning. Drie personen werden aangehouden, twee drugsdealers en een man die een hulpverlener zou hebben aangevallen.

Bij de actie deelden zowel de politie als de burgerrechtenbeweging Big Brother Watch flyers en pamfletten uit. Op de ene stond een uitleg van de technologie, op de andere een waarschuwing. BBW spreekt van ‘Orwelliaanse toestanden’ en een ‘zeer onnauwkeurige’ technologie.

De politie deed de test om juist die nauwkeurigheid te analyseren. ‘We hebben een juridische verantwoordelijkheid om de prestaties van live gezichtsherkenningstechnologie te begrijpen’, twitterde de Met. De aanhoudingen zijn een ‘fantastisch resultaat’ van een ‘innovatieve technologie’ die helpt ‘de bevolking van Londen te beschermen’.

Bron; Cops-in-Cyberspace


 

Gezichtsherkenningssoftware en vingerafdrukscanners zijn niet weg te denken uit hedendaagse smartphones. Mocht je deze inlogmethodes - om welke reden dan ook - tijdelijk willen blokkeren, dan kan dat met een knoppencombinatie op je smartphone...

...Welke reden je ook hebt, zo blokkeer je de biometrische inlogmethodes op Android-toestellen en iPhones.

Sinds de komst van Android 9 is er een Lockdown-modus toegevoegd aan het besturingssysteem. Je kunt deze functie instellen door ‘Instellingen’ te openen. Navigeer vervolgens naar ‘Beveiliging en vergrendelscherm’. Druk op het tandwielicoon naast de optie ‘Schermvergrendeling’ en schakel ‘Lockdown-optie weergeven’ in. Omdat verschillende Android-telefoons vaak nét verschillende instellingmenu’s gebruiken, kan het zijn dat deze optie moeilijk vindbaar is. Vul dan gewoon ‘lockdown’ in bij de zoekbalk in ‘Instellingen’, en zet vervolgens ‘Lockdown-optie weergeven’ aan.

Nu je deze functie hebt ingesteld, kun je de Lockdown-modus inschakelen door de aan-uitknop enkele tellen ingedrukt te houden. Bovenin het scherm verschijnt een slotje met daarbij de tekst ‘Lockdown’. Druk hierop en je toestel wordt direct vergrendeld.

Om je telefoon te ontgrendelen moet je je pincode, wachtwoord of patroon invoeren. Hierna wordt de Lockdown-modus automatisch weer uitgeschakeld. De gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner en andere geavanceerdere inlogmethodes werken dan weer, net zoals vóór het inschakelen van de Lockdown-modus.

Op een iPhone kun je de gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner tijdelijk blokkeren zonder de instellingen te doorspitten. Houd de aan-uitknop en een van de volumeknoppen een paar seconden tegelijkertijd ingedrukt. Zodra je de optie ziet om je telefoon uit te schakelen, worden Face ID en Touch ID automatisch geblokkeerd. Je kunt nu enkel nog met je toegangscode inloggen.

Alles bij de bron; HLN


 

Instagram komt met een controversieel plan voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. Als je je leeftijd wil verifiëren binnen het social medium, dan moet je nu een gezichtsscan laten maken waarbij kunstmatige intelligentie bepaalt hoe oud je bent.

Het is vooral bij kinderen belangrijk dat er wordt gecheckt hoe oud ze zijn, want onder de 13 jaar mag je Instagram niet gebruiken. Instagram maakt voor deze check gebruik van een bedrijf genaamd Yoti, dat AI ontwikkelde om door middel van een gezichtsscan te checken hoe oud je bent. 

Alleen is het de vraag of het publiek dit wel ziet zitten. Veel mensen vrezen voor hun privacy als steeds meer bedrijven een gezichtsscan maken en dus heel belangrijke biometrische gegevens in handen kunnen hebben. Een wachtwoord met nummers of letters kun je veranderen, je gezicht verander je iets minder makkelijk, naast dat je je moet afvragen of je dat ooit zou willen.

Aan de andere kant is Yoti wel een vertrouwde leverancier: in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikgemaakt van deze technologie door overheden. De AI kan zien hoe oud je bent aan bepaalde signalen, al is het onduidelijk welke signalen dit zijn.

Natuurlijk kan dit systeem ook omzeild worden maar Instagram heeft ook zo zijn maniertjes om dingen te checken. Via een systeem checkt het bijvoorbeeld de verjaardagsberichten van gebruikers en de leeftijd van mensen waarmee ze veel interactie hebben. Kortom, het arsenaal aan controlerende wapens is flink. Alleen moet je daarmee dus ook iets opgeven dat veel mensen veel te waardevol vinden voor slechts een social medium.

Alles bij de bron; DutchCowboys


 

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!