Sinds mei 2014 heeft Google 32.661 verwijderverzoeken ontvangen van Nederlanders, voor een totaal van 113.828 links. Daarvan werd zo’n 46 procent ingelost. Google verwijderde 45.303 links uit zijn zoekresultaten, en liet er 52.489 staan. Snelle tellers hebben misschien al opgemerkt dat die twee cijfers bij elkaar géén 113.828 zijn. Dat komt omdat soms meerdere gebruikers vragen om dezelfde link te verwijderen. Google kan dan meerdere verzoeken oplossen door slechts één link uit de resultaten te halen.

Zelf een verwijderverzoek indien kan via Google’s site. Dat gaat nog niet zo makkelijk. Het bedrijf heeft, naast persoonlijke gegevens en een identiteitsbewijs, ook exacte informatie nodig over waarom je precies een resultaat verwijderd wil hebben. Ook moet je instemmen met verschillende verklaringen en voorwaarden. Desgewenst kun je een verwijderverzoek namens iemand anders indienen, zoals een overleden familielid, maar dan heeft Google nog wat extra documentatie nodig.

Overigens zorgt een verwijderverzoek er niet voor dat de gevoelige informatie van het internet verdwijnt. De uitspraak van het Europese Hof geldt alleen voor de EU, waardoor de resultaten vaak nog wel buiten Europa getoond kunnen worden. En omdat de website zelf niet van het internet verdwijnt, kan deze ook nog gewoon in de resultaten van andere zoekmachines als Bing of DuckDuckGo opduiken.

Alles bij de bron; AndroidPlanet