Google gebruikt een nieuwe manier om gegevens van Google Chrome te verzamelen waarbij de privacy van gebruikers niet in het geding is, aldus de zoekgigant. De methode heet RAPPOR (Randomized Aggregatable Privacy-Preserving Ordinal Response) en zou het mogelijk maken om gegevens over het gedrag van geïnstalleerde software te verzamelen, waarbij de privacy van de gebruiker is gegarandeerd.

RAPPOR is gebaseerd op het principe van differentiële privacy, dat de sterkste vorm van privacy zou zijn, aldus Ulfar Erlingsson van Google Security Research. RAPPOR gebruikt geen unieke identifiers. Op deze manier kan Google naar eigen zeggen gegevens over gebruikers verzamelen zonder dat gebruikers direct zijn te identificeren. 

Op dit moment wordt RAPPOR binnen Google Chrome gebruikt voor het verzamelen van statistieken over ongewenste software die de instellingen van gebruikers kaapt. Erlingsson stelt dat de verzamelmethode echter ook voor allerlei andere doeleinden is te gebruiken. Google heeft RAPPOR dan ook als opensourceproject beschikbaar gemaakt.

Alles bij de bron; Security