Iedereen die Google Analytics gebruikt, schendt volgens waakhond CBP de privacywet. Die conclusie is te trekken uit het recente beslissing (pdf) van de toezichthouder in een onderzoek naar smart-tv maker TP Vision. Het CBP constateerde dat de fabrikant de wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) op verschillende manieren overtrad, onder meer door het gebruik van Google Analytics zonder aparte ‘bewerkersovereenkomst’ zoals artikel 14 vereist.

Het probleem is: door deze conclusie zijn in principe alle gebruikers van Google Analytics in overtreding, constateert Mark Jansen, advocaat bij Dirkzwager. Google nl. “weigert een dergelijke overeenkomst aan te gaan omdat het volgens Google geen persoonsgegevens betreft”, staat in het rapport. Het CBP gaat er vanuit dat al deze partijen persoonsgegevens verwerken, ook in het geval de Google Analytics-gebruiker de software zoveel mogelijk heeft dichtgetimmerd, zoals TP Vision doet. 

Het CBP ziet dit als een “wake up call” voor andere partijen die Google Analytics gebruiken om de kwestie zelf te onderzoeken en beoordelen. “Je kan het zien als een waarschuwing aan de hele branche.”

Alles bij de bron; WebWereld