Google heeft vrijdag ongeveer 12.000 aanvragen ontvangen van Europese burgers die bepaalde zoekresultaten over zichzelf verwijderd willen zien. Dat heeft de internetonderneming gisteren meegedeeld aan onder meer het financiële nieuwsagentschap Bloomberg.

Google zegt dat iedere aanvraag afzonderlijk zal worden behandeld en dat het daarbij telkens een afweging zal maken tussen het recht op bescherming van persoonsgegevens en het recht op informatie.

Als Google gehoor geeft aan de aanvraag, wordt wel enkel de verwijzing naar de website uit de resultatenlijst van Google verwijderd. De informatie zelf blijft dus gewoon op internet staan.

Alles bij de bron; HLN

 

... ‘bepaalde gebruikers’ moeten zoekmachines kunnen vragen om zoekresultaten van zoekopdrachten waarin hun naam voorkomt te verwijderen.

1. Wie zijn ‘bepaalde gebruikers’?

2. Waarom pakt Google het op deze manier aan?

3. Hoe werkt dat “verwijderen” technisch nou precies? Verdwijnt iets volledig?

4. Hoe krijg je iets dan “echt weg”?

5. Wat is het verwachte aantal aanvragen in Nederland?

Antwoorden op deze vragen bij de bron; NRC

 

Dat Google misschien gaat schrappen in zijn zoekresultaten biedt ook mogelijkheden. "We moeten opnieuw uitvinden hoe we omgaan met onze digitale bronnen. Nu toets je iets in en vind je wat je zoekt, maar je realiseert je niet dat het niet allemaal even relevant is. Mensen moeten er ook aan wennen dat je niet alles direct op de eerste pagina van Google vindt. Op pagina drie tot tien staat ook interessante informatie", zegt de Nederlandse internetdeskundige Danny Mekic.

Google kan daarom worden verplicht om links naar websites met gevoelige informatie te verwijderen uit de zoekresultaten.

Mekic had liever een andere oplossing gezien. "Je kunt een middenweg nemen, namelijk dat je de volgorde van de zoekresultaten aanpast. Niet-relevante artikelen staan dan lager. Volgens mij is de volgorde van de zoekresultaten schadelijker dan het linken zelf. Pagina 1 is schadelijker dan pagina 15."

In dat geval kan iedereen de informatie nog gewoon vinden, maar moeten ze soms een paar keer klikken. "Het internet moet doorzoekbaar zijn. Het kan niet zo zijn dat mensen informatie niet kunnen vinden, terwijl iets wel gebeurd is. Bovendien, als je informatie weghaalt uit Google verdwijnt het niet van het internet."...

...Soms glipt er iemand doorheen die zijn links onterecht wel verwijderd krijgt."

In dat geval krijgt iemand een recht dat hij eigenlijk niet heeft. "Daar kom je als burger niet achter, en je kunt niet naar de rechter stappen om Google te dwingen toch te publiceren. Je weet niet wat er is gewist."

Alles bij de bron; HLN