Google publiceerde vandaag het bilan van de eerste door het Europese Hof van Justitie opgelegde verjaardag van het ‘recht om vergeten te worden’. Ruim 280.000 aanvragen werden ingediend om zo’n 1 miljard url’s die linken naar comprommiterende inhoud of naar inhoud die inbreuk maakt op de privacy te verwijderen.

België diende 3.490 verzoeken in, waarvan er 53% werd aanvaard en 33% werd geweigerd. De overige 14% is nog onbeslist of vergt aanvullende informatie. Nederland diende 6.548 verzoeken in, waarvan er 49% werd aanvaard en 38% werd geweigerd.

Wie het transparantierapport van Google leest, krijgt de indruk dat vooral criminelen, vooraanstaande personen en politici hun recht om vergeten te worden, willen doen gelden. Maar uit een analyse van geheime Google-gegevens blijkt nu het tegendeel. De meeste aanvragen aan Google om gegevens te verwijderen, vallen volgens een bericht van het onafhankelijke onderzoeksbureau Correctiv in de categorie ‘Privaat en persoonlijk’. Het gaat om meer dan 95 procent van de aanvragen. Slechts in een paar procent van de gevallen gaat het om zware misdrijven, vooraanstaande personen en politici, meldt Correctiv.

De getallen die als basis dienen voor de analyse zijn afkomstig uit gearchiveerde versies van de website waarop Google zijn transparantierapport heeft gepubliceerd. Google publiceerde de gegevens daar in broncode, zonder dat ze voor de normale lezer zichtbaar waren. In het transparantierapport haalde Google twintig voorbeelden aan: meer dan de helft betrof controversiële aanvragen, van criminelen, vooraanstaande personen en politici.

Alles bij de bronnen; Express & Metro


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha