Nu ook Bing (dat is, moeten we er even bij zeggen, de zoekmachine van Microsoft) mee gaat doen aan het Europese recht om vergeten te worden, is duidelijk dat het Europese Hof het tegendeel heeft bereikt van wat het wilde: internetters zullen zich massaal afwenden van zoekmachines die resultaten verwijderen en op zoek gaan naar alternatieven. En die zijn er genoeg...

In dat verband kan het geen kwaad te wijzen op twee Nederlandse (!) zoekmachines die de laatste jaren stevig aan de weg timmeren. Het gaat om Startpage en (metazoekmachine) Ixquick. Zij garanderen volledige privacy voor de gebruikers en slaan zelfs geen ISP-gegevens meer op. Ze hebben daarvoor zelfs een certificaat van het College Bescherming Persoonsgegevens voor gekregen, wat niet alles zegt, maar het duidt wel op de goede richting. Later dit jaar komen de twee (verwante) bedrijven ook met een eigen email-dienst die eveneens volledig anoniem wordt gehouden.

De illusie dat je met een eenvoudige uitspraak van het Europse Hof de maakbaarheid van het internet kunt beinvloeden is, kortom, eigenlijk al verwoest. Zolang het internet open, vrij en toegankelijk is voor iedereen (en dat staat in dit land in de wet) zullen er altijd manieren en personen zijn die nieuwe wegen weten te vinden. Het internet is vooralsnog een niet te temmen beest.

Alles bij de bron; HPdeTijd


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha