Google is begonnen met het accepteren van verzoeken tot het verwijderen van informatie van de zoekmachine na een uitspraak van het Europees Hof. Sinds 30 mei 2014 is er een pagina beschikbaar waar Europeanen een verzoek tot verwijdering kunnen indienen. Google laat weten dat de resultaten "ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt" moeten zijn.

Google richt een team met medewerkers op om alle verzoeken door te nemen en het publiek belang om op de hoogte te zijn van bepaalde informatie af te wegen tegen privacyrechten. "Voor de evaluatie van uw verzoek bekijken we of de resultaten verouderde informatie over u bevatten, evenals of de informatie van openbaar belang is, bijvoorbeeld als de informatie betrekking heeft op financiële oplichting, wangedrag, strafrechtelijke veroordelingen of het openbare gedrag van overheidsfunctionarissen", legt Google uit.

Het is niet bekend binnen welke termijn informatie kan worden gewist. De pagina wordt bovendien niet van internet verwijderd, maar is alleen niet meer te vinden via Google in 32 Europese landen. In de rest van de wereld is de informatie wel gewoon via Google te vinden. Het bedrijf laat weten dat de huidige procedure een eerste stap is en dat later gezocht wordt naar een verbeterde afhandeling van verzoeken.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha