Snel is beter dan langzaam. Zo luidt een van de tien ‘waarheden’ die Google kort na zijn oprichting in 1998 optekende. Vandaar dat de zoekmachine nog altijd trots meldt dat er „ongeveer 418. 000 resultaten in 0, 24 seconden” zijn gevonden. Gevolgd door de bekende lijst met blauwe links.

Vorig jaar introduceerde Google de Knowledge Graph – sinds deze zomer ook in Nederland. Hier wordt het de Kenniskaart genoemd, een ingrijpende verandering van de traditionele zoekmethode op basis van tekstanalyse. In de wereld van Graph bestaan alleen ‘objecten’ en hun onderlinge verbindingen, in een overzichtelijke vorm. Bijvoorbeeld: als je zoekt op ‘Mark Rutte’, verschijnt er een prominent venster met essentiële informatie over de premier: zijn geboortedatum, zijn politieke partij en een samenvatting afkomstig van Wikipedia.


Het zijn geen lukrake zoekresultaten (honderdduizenden documenten met „Mark Rutte”) maar gestructureerde gegevens. Mark Rutte is het object, zijn beroep is een eigenschap. Zo’n stelsel van objecten, eigenschappen en relaties creëert een zogeheten ‘graph’. De Knowledge Graph is in feite een enorme catalogus van personen, gebouwen, landen, grondstoffen, sportteams, et cetera. De teller staat inmiddels op 570 miljoen objecten, met zo’n achttien miljard eigenschappen.

Het fundament van deze database is FreeBase, opgericht door John Giannandrea. Inmiddels leidt hij het Graph-team vanuit het hoofdkantoor in Mountain View, Californië.

Alles bij de bron; pdfNRC [DigiAbo pdf]

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha