Op 30 november plaatste Marcel Hulspas een column met een overpeinzing over de Toon van Eneco. Als ontwikkelaar van de Toon én de bijbehorende cloud-dienstverlening trok dit natuurlijk mijn aandacht. In zijn column vraagt Marcel Hulspas aandacht voor de gevaren voor privacy van voortschrijdend gebruik van “slimme apparaatjes”, die van alles registreren en een massa gegevens verzamelen waarvan de commerciële waarde later zal blijken.

Het onderwerp dat Marcel aansnijdt, snijdt hout. Vorige week was er een onderwerp in RTL Nieuws over IP Camera’s die vrij publiekelijk toegankelijk zijn: iedereen kan meekijken. De bedreigingen voor onze privacy door Internet toepassingen zijn zeer reëel: met of zonder connected “gadgets”, en dat wordt inmiddels (en gelukkig) wereldwijd erkend. En het lijstje van verkeerde voorbeelden groeit gestaag, waar ik persoonlijk het plan van ING Bank om betalingsgegevens te verkopen, nog wel de kroon vond spannen. Terecht reageert de publieke opinie op ongevraagde inbreuken in de persoonlijke levenssfeer...

...Het punt dat Marcel Hulspas wil maken, maakt hij terecht. Sterker nog, het is in de “Internet der Dingen” wereld misschien nog wel veel erger. Helaas pakt hij het verkeerde voorbeeld, Eneco rekent een fee en hoeft dus niet te beschikken over uw persoonsgegevens om haar dienstverlening mogelijk te maken, een consument betaalt er gewoon voor.

Dan: wie betaalt, bepaalt. Je mag dan ook verwachten dat je een keurige dienst krijgt, en transparantie mag daarbij verlangd worden. Zoals gezegd, hier hebben we nog wel een schone taak om onze aanpak toegankelijk te maken voor een groter publiek.

Alles bij de bron; thePostOnLine