Netflix keert zijn rug naar de netneutraliteit. De bocht toont aan dat we als gebruiker waakzaam moeten zijn, want een internet waar data van grote bedrijven voorkeur geniet wordt niemand gelukkig van.

Bij de recente introductie van Netflix in Australië en Nieuw-Zeeland eerder een voorvechter van het principe, schroomde toen niet om zijn visie overboord te gooien in ruil voor een preferentiële behandeling door de provider iiNet. Het voorval en vooral het gemak waarmee Netflix zijn kar keert en voormalige principes met de voeten treedt toont aan dat we waakzaam moeten blijven.

Netneutraliteit is onontbeerlijk voor het internet zoals we daar vandaag van genieten, maar vanuit een financieel en concurrentieel standpunt is het afschaffen er van voordelig voor serviceproviders en diensten zoals Netflix. Het is aan ons, de eindgebruiker, om waakzaam te blijven en luid te roepen wanneer het principe met de voeten getreden wordt, want het verraad van de videostreamingdienst toont aan dat er niemand anders is waarop we kunnen rekenen.

Providers zouden nochtans al te graag een vinger in de pap te brokken hebben. Het Amerikaanse Comcast werpt zich geregeld op als schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. De provider schrok er destijds niet voor terug om bepaald verkeer, in casu gegenereerd door het gebruik van BitTorrent, een snelheidsbeperking op te leggen ten voordele van ander dataverkeer dat het belangrijker vond. Vorig jaar nog werkte Comcast samen met Hulu om streamingdata van die dienst niet bij de maandelijkse datalimiet te rekenen: een groot commercieel voordeel dat Netflix nu ook geniet in Australië.

Alles bij de bron; ZDNet